Köszönetet mondok minden gondolatokat megfogalmazó és a világhálón közlő társaknak, barátoknak, akiktől nagyon sokszor az igehirdetéseim tárgyához, szövegéhez segítséget kaptam.

2017 február 12

"Uram, nem vagyok méltó, hogy az én hajlékomba jőjj; hanem csak szólj egy szót, és meggyógyul az én szolgám." (Mt 8, 5-13)

Bibliaolvasás: Zsid 11, 1-3.

Mi is volna a lényeg? Miért is érzed úgy, hogy templomba kell, gyere? Imára miért kulcsolod a kezedet? Várod feszülten, hogy valami történjen veled, ami változást, megújulást, szabadulást okoz. Mi volna az, ami arra ösztönöz, hogy keresd Istennel a kapcsolatot? Az ösztönöző hatás, ami erre rávisz az nem más, mint a hit. Leírhatatlan egy dolog a hit, általánosan nem is lehet beszélni róla. Személyes dolog. Mindenki maga kell, keresse a hithez jutás lehetőségeit. Hit élményt mindenki csak személyesen tud átélni. Egy példát azonban felmutat az elhangzott ige is. Igen is van hit az emberben, és pont egy olyan valaki tesz vallomást a hitéről, akin még az Úr Jézus Krisztus is elcsodálkozott. Figyeljük meg jobban ki is tesz vallomást a hitéről az evangéliumból elhangzott történetet hallva.
Egy katonatiszt szólította meg Jézust. Római légiós, egy százados, aki száz embernek volt tanácsadója, parancsnoka. Egy számára kedves szolgája (valószínűleg egy fiatal szolgalegénye) lebetegedett, megbénult és kínok között fetreng az ágyában. Jézus közbenjárását kéri a százados úr. Jézus kijelenti, hogy elmegy személyesen és meggyógyítja a szolgát. Lehet Jézusnak ezt a kijelentését tettrekészségként érteni, de úgy is, hogy nem nagyon van az ínyére, hogy egy római katonatiszt embereivel találkozzon, mert zsidóként nem illene neki idegen népből való emberekkel vegyülnie, inkább csak lehetőségként megemlíti, hogy mivel tudna segíteni a századosnak. A százados nem igényelte azt, hogy Jézus elmenjen vele. Ő egy katona, vannak felettesei és neki is vannak emberei, akik hallgatnak rá és követik a parancsait. A katona tudja, a parancsot teljesíteni kell, nincs ellentmondás. A parancsot, aki nem teljesíti, azt megbüntetik. Adja ki hát Jézus a parancsot, csak egy szót szóljon, és ezzel segít, mert a százados nem kételkedik abban, hogy Jézus szavának hatalma van. Valahonnan tudja, érzi, sejti a Jézushoz közeledő katonatiszt, hogy egy nagyhatalmú embertől kér ő segítséget, egyáltalán nem kételkedik abban, hogy Jézus egy hatalommal rendelkező valaki, nem kért volna segítséget, ha nem lett volna erről meggyőződve. Biztos hallotta, hogyan is tanította az embereket hatalommal Jézus, nem úgy, mint ahogy az írástudók tanítanak. A százados tudja, mert fegyelmezett katona, hogy a parancsnak engedelmeskedni kell. A parancsnoksága miatt alatta levő emberek is tudják, hogy engedelmeskedniük kell az általa kiadott parancsoknak. Minden kétség, megkérdőjelezés nélkül hisz, hát abban a százados, hogy csak egy szót kell, szóljon, parancsoljon Jézus, mert az valósággá is válik.
Jézus elképed. Ilyen erős bizalmat, hitet még ő sem látott azoknál, akikkel eddig találkozott. Példás, jegyzi is meg hirtelen, azok felé intézve most szavait, akik most is körül vették, amíg a századossal beszélt. Nem mindenkinek van ekkora bizalma, mint ennek az idegen katonatisztnek. Sok hiszi magáról, hogy van hite, hogy mivel mondjuk különleges, kiváltságos helyzet birtokosának tudja magát igazából csak áltatja azzal magát, hogy komoly hite volna, de belül semmit sem érez. Jézus Krisztus tetteit sokan nem fogadták el hittel. Veszélyt keltő ellenségnek tartották őt, pedig más messiás, üdvözítő nincs nála kívül. Ő volt az, aki a mennyek országának közelségét hirdette, igaz és nem hamis meggyőződéssel. Pont egy ilyen idegen, az írásokban valószínűleg kevésbé jártas, a választott néppel ellentétben más szokásokat ismerő ember tesz vallomást kételkedés nélküli hitéről, aki Jézusnak csak egy szavát várja és tudja, hogy az változást tud hozni. A századosnak ilyen hite van. Jézus pedig elismeréssel nyugtázta a százados hitről tett vallomását. Váljon valósággá az, amiben hitt a százados, és még abban az órában, hogy Jézus ezt kijelentette a százados szolgája meggyógyult.
Ilyen hite volt a római századosnak, neki elég volt az Úr Jézus Krisztus szava. Igazolta Jézus, hogy tényleg őszintén hitt is ez a százados, és az vált valósággá, amiben éppen hitt. Hiszel-e te kedves testvérem valamiben? Teljesen hidegen hagy a százados esete? Ugyan már hát elég volna csak annyi, hogy bízunk abban, hogy Jézus Krisztus szól, és változás áll be ennek következtében? Áh! Egy különleges eset volt, ami a százados hitről tett vallomását követve megtörtént. Hiszem, ha látom. A százados hitt, egyáltalán nem kételkedett, tudta, hogy Jézus Krisztusnak van hatalma arra, hogy szavára változások álljanak be. Higgyél Jézus Krisztusban. A százados hittel kérte az Úr segítségét, és Jézus nem hagyta figyelmen kívül a kérését. Rád is odafigyel Jézus Krisztus. Őszintén hidd ezt el. Az a személy, akivel a százados beszélt, titokzatos módon most is jelen van a Szentlélek által. Isten Fia odafigyel most is a hittel, imában feltett kérdésekre, kérésekre. A hívő embernek azonban nemcsak kérni, de hálát adni is tudnia kell. Hálátlan ne legyél, mert Isten ajándékait veheted nap, mint nap birtokba, légy hálás ezekért mindenkor, köszönd is meg azt, amit hittel kérttél.
Gyökössy Endre egy rövid elmélkedését is hadd idézem ide (Mai példázatok): Egy üzletben volt mikor a következőt tapasztalta sorbaállás közben: az előtte levő idősebb úr kosarából vette ki az elárusítónő a megvett termékeket és unottan gépiesen ütögette be az árakat a pénztárgépbe. Az idősebb úr megdicsérte, hogy milyen ügyesen mozog a keze, milyen jól végzi a dolgát. Az elárusítónő arca felderült, vidám lett nagy hirtelen. Életvidám szép hölgyé vált egy pillanatra, kivetkőzve unott, gépiesen mozgó megfásult önmagából. Igen sokszor elég egy szó.
Legyen elég most neked is kedves testvérem Jézus Krisztus rövid üzenete feléd is. Legyen neked is a hited szerint valóssággá az, amiben hiszel. Sokféleképpen hiszünk. Ki hisz egy dologban, ki egy másikban, aki viszont azt gondolja, hogy nem hisz semmiben az téved, mert hit nélkül semmit sem fogadhat el igazságnak. Egy kevés hit van benned? Eltudod, igaznak fogadni azt, hogy az evangéliumban szereplő Jézus Krisztus a Te Urad, akihez imában te is kéréseddel hozzájárulhatsz? Ne sokat töprengj akkor, hittel tárd fel előtte ügyedet, és meghallgat. Melletted lesz, erőt ad, támogat, és megszabadít attól, ami téged kínoz. Hit által kegyelemből. Isten a Fia által örökre közösségre lép veled, mindegyikőtökkel, ha hisztek Őbenne, igaznak tartva az írott ige által megismert tetteit. Ámen.

Benedek Csongor gyak.lelkipásztor

Reménység Háza

Moldovei utca 2 szám
500205 Brassó
Románia
www.remenyseghaza.org

Elérhetőségünk

Lelkipásztor +40-745-011-632
Vendéglátás +40-723-254-227
Nikodémusz Idősek Otthona +40-754-058-971
Apáczai Csere János +40-740-420-638