Köszönetet mondok minden gondolatokat megfogalmazó és a világhálón közlő társaknak, barátoknak, akiktől nagyon sokszor az igehirdetéseim tárgyához, szövegéhez segítséget kaptam.

2017 február 5

"Sok más jelt is tett Jézus a tanítványai szeme láttára, amelyek nincsenek megírva ebben a könyvben. Ezek pedig azért írattak meg, hogy higgyétek: Jézus a Krisztus, az Isten Fia, és e hitben életetek legyen az ő nevében." (Jn 20,30-31)

Lekció: 90.Zsoltár

A Bibliáról és az evangéliumokról az évszázadok során és ma is sokszor sokféleképpen nyilatkoznak az emberek - gyönyörű irodalmi alkotás. - iskolás diákok az ókori Kelet országai: Izrael népének történetét a Biblia alapján tanulják. Ábrahámról, Dávid és Salamon királysága, stb.
Mások "kritikája": nagyon pontatlan, hogy igazából legendagyűjtemény, kultúrtörténeti érdekesség.
Nekünk a Könyv szent könyv, okkal íratott, és a célja folyamatos és minden nemzedék számára kész elhozni a bizonyságtételt Isten szeretetéről - az örök életnek a forrása.
- Cinizmus: ugyan már, kit érdekel az örök élet? Én megfordítom a kérdést, hogy kit nem érdekel? Ha nem érdekelne minket az, hogy az életünk meddig tart, akkor nem küszködnénk annyit, hogy fejlesszük az orvostudományt - hogy vannak-e napjainkban kórházi problémák?
- ez az egyik legfontosabb kérdés az emberiség számára, hogy mi van a testével - nem lenne fő ütőkártya politikusok kezében, sőt gazdasági tényező, a gazdasági nagyhatalmak, cégek, bankok nem fektetnének milliárdokat abba, hogy egészségügy legyen, s ha az emberiségnek nem ez lett volna már több ezer évvel ezelőtt is az élet és halál kérdése, a legnagyobb problémája, akkor vajon miért épültek volna az egyiptomi piramisok - és nem rezzennénk össze, amikor arra gondolunk, hogy vajon szeretteink, vagy éppen mi magunk mikor fogjuk elhagyni ezt a földi létezést.
Bár egy orosz gerontológus szerint az ember potenciálisan halhatatlan. A külső környezeti tényezők fékezhetik, vagy éppen felgyorsíthatják az öregedést, de az élő szervezet sejtjei képesek az örök életre a bennük meglévő, évmilliók során tökéletesedett hatékony önmegújító mechanizmusok révén. Mégis szembe kell néznünk, hogy a test nem megőrizhető. És nagyon keserű kudarca lesz majd a mai világ emberének az, amikor rájön, hogy nem tudja korlátlanul nyújtani a test működőképességének az idejét.
Van egy több ezer éves üzenet, amit az emberiség közös tudatként őriz: hogy létezik az örök élet. Mégiscsak megvan az örök élet iránti vágy, és megvan egy olyan tudás mindannyiunkban, ami hol erősebb, hol gyengébb, de mégiscsak ott rejtőzik minden ember szíve mélyén, hogy van egy olyan alkotórésze annak, amit mi embernek hívunk, ami nem látható, nem megfogható, de a jelenléte mégis nyilvánvaló. Hiszen, ha nem lenne, nem vágynánk rá - mert addig van élet, amíg van lélek.

A lelket próbálják gyógyítani: mert létezik pszichiátria, pszichológia és még a hitetlen emberek is hisznek valamiféle lélekvándorlásban. Tapasztalni akarnak valami transzcendenst.
A hitetlen Tamás problémája. Ő tanítvány, ő megtanulta a leckét: a hit kihívása nem az, hogy a tapasztalatainkat tudjuk-e rendszerezni. Az az elme kihívása. A lélek kihívása az, hogy el tudjuk-e hinni, amit nem tapasztaltunk meg. Ez a megtapasztalás ez nagyon gyakran egyéni, egyedi.
A Kapcsolat c. film, - Jodie Foster - amelyben bezárják egy gömbbe, - hogyan találkozik földön kívüli lényekkel, mit tanul tőlük, majd visszatér. S amikor elmondja a saját tapasztalatait, akkor senki nem hisz neki. S az ő hitének a nagy próbája, az ő tapasztalásának óriási problémája, hogy hűséges tud-e lenni ahhoz, amit hallott, amit látott, amit érzett akkor is, amikor rajta kívül ezt senki más nem érezte.
És van ebben a filmben ennek a hölgynek egy szerelme, aki lelkész. És aki többször próbálja őt meggyőzni ezelőtt az utazás előtt Isten létéről, és a hölgy az, aki leginkább támadja a hitet, Isten létezését, azt állítva, hogy de hát én nem tapasztaltam, de hát én nem fogtam kézzel. Most íme van egy esemény, aminek egyedül ő a részese, csak ő tapasztalta, s megkérdezik, hogy miért mond olyat, amit senki más nem látott, amit senki más nem érzett.
Majd megkérdezik a teológust is, hogy hisz-e a hölgynek, hogy ő ekkora űrutazáson vett részt, csak éppen senki nem tudta. És akkor föláll, és azt mondja, hogy hiszek.
Az én hitemnek is ez a lényege. Én találkoztam az Istennel, nagyon személyesen, nagyon egyedien, bizonyos közösségek ebben a világban, keresztyén emberek, megtapasztalták és megtapasztalják az Isten jelenlétét egy adott időben, egy adott helyen, a másik mégsem érzi, mert kívülálló.
A Szentírás írói, az evangélisták, a tanítványok valami olyanról számoltak be, ami számukra megélt valóság, a mai ember számára gyakran kultúrtörténeti érdekesség, vagy mese.
Amit mi látunk, nem ugyanaz, mint amit mások látnak. Egyszerre egy időben egy helyen vagyunk, de mégis a tanítványok megtapasztalták Isten csodáját Krisztus jelenlétében. Mi nagyon gyakran egyszerre egy időben vagyunk másokkal egy helyen, és érezzük Isten jelenlétét, míg a hitetlen ember ezt nem tapasztalja meg.
Egy klinika folyosóján rendszeresen be van kapcsolva a TV.Amíg ott sokszor fél napokat várakoztunk volt idő figyelni az embereket. A legkülönbözőbb szórakoztató műsorokat láthatták- hallhatták a betegek és mind akik ott voltak. Amikor éppen az Önök kérték c. műsor ment a szórakoztató kabaré jelenetekre szintre oda sem figyeltek, nem nevetett senki. NEM VOLTAK ÉRVÉNYBEN! Ekkor megszólalt egy "másféle hang"! Babits Mihály verse: Zsoltár gyermekhangra: "Az Úristen őriz engem mert az Ő zászlóját zengem..... S kell, hogy az Úr áldja, védje aki azt énekli: Béke.- Ez az egy volt ott, akkor érvényben!
Pilinszki János egyik írásában így vall: Amikor a háború utolsó hónapjaiban bevonultatták katonának, hátizsákját könyvekkel tömte tele. Amint teltek a napok, csak teher lett számára és egymásután dobta ki őket a vonatablakon. Végül mind kidobta őket, mivel ahogy Ő fogalmazott: "NEM VOLTAK ÉRVÉNYBEN- Egyetlen könyv maradt vele mindvégig. Ez az egyetlenegy a Szentírás volt, mert csak a Biblia volt érvényben akkor is, és ma is. Ez az egy volt ott is érvényben!
Tudomásul kell vennünk, hogy amíg számunkra az örök élet könyve a megoldás a mi kétségbeesett próbálkozásainkra, hogy meghosszabbítsuk az életünket, Isten Könyve, mások számára talán nem több, mint nyomdai betűk, mint papír, mint talán éppen éghető anyag.
De ez a könyv céllal íródott, üzenetet akar átadni. Hogy akiknek van füle a hallásra, akiknek van elméje a megértésre, akiknek van szívük az Istennek való engedelmességre, azoknak Isten vezérlője legyen ebben a világban. Megmutassa nekik, hogy mire mondjanak igent, mire mondjanak nemet.
Nem másodpercekben, nem percekben, nem napokban, nem években mérik a létezést, hanem az Istenhez való közelségben.
Azért jött, hogy megmutassa azt, hogy az Isten országát, az Isten jelenlétét meg lehet tapasztalni itt e földön, és attól a pillanattól kezdve számunkra is megszűnhet az idő jelentősége.
Mert, az egyik legnagyobb problémánk pontosan az, hogy nem értjük meg, hogy az egy pillanatban meg lehet élni az örökkévalóságot, és egy örökkévalóságnyi idő is kevés ahhoz, hogy az ember megtalálja a tökéletes pillanatot, ha nem fogadja el az Isten vezetését, ha nem látja meg a világban az Isten szándékát.
Nekünk itt vannak kezünkben, szemünk előtt, mi halljuk az evangéliumot. Kérjük Isten segítségét abban, hogy naponként megtaláljuk a vezetést, s hogy megnyerjük általa az örök életet. Ámen.

Reménység Háza

Moldovei utca 2 szám
500205 Brassó
Románia
www.remenyseghaza.org

Elérhetőségünk

Lelkipásztor +40-745-011-632
Vendéglátás +40-723-254-227
Nikodémusz Idősek Otthona +40-754-058-971
Apáczai Csere János +40-740-420-638