Köszönetet mondok minden gondolatokat megfogalmazó és a világhálón közlő társaknak, barátoknak, akiktől nagyon sokszor az igehirdetéseim tárgyához, szövegéhez segítséget kaptam.

2015 június 14

„Mindenekelőtt az egymás iránti szeretet legyen kitartó bennetek..."
(1Péter. 4, 8)

Lekció: Máté ev. 7, 1-20

- „maradj talpon!" játék: igen nehéz néhány másodperc alatt a helyes megoldást kitalálni - aki nem tudja, az nemcsak kiesik a játékból, hanem le is esik és eltűnik a süllyesztőben, az alatt megnyílik a föld. Senki nem tudja, hogy pontosan hova esik a játékos. Nincs második esély, ha valaki hibázik, eltűnik. - aki középen áll, annak valamivel több esélye van. Hiszen kétszer, esetleg háromszor is passzolhat. Ő választja ki minden körben az ellenfelét, de végül is neki is csak 20 másodperce van arra, hogy jól válaszoljon, és ha nem sikerül, akkor ő is eltűnik a süllyesztőben.
Tulajdonképpen hasonlóan működik az élet is: egyik forduló után jön a másik forduló, és mi mindnyájan azért küzdünk, hogy talpon maradjunk, hogy ne essünk le és ne tűnjünk el a süllyesztőben. Az iskola – a munkahely – a család – az egyház – a társadalom az a hely, ahol felkészítenek minket vagy felkészülhetünk arra, hogyan maradjunk talpon mindenféle kihívással szemben.
- mindennap meg kell küzdenie talpon maradásért. Vannak, akik a kör közepén állnak. Akiket kedvelnek sokan. Akik népszerűek, és nekik szurkolnak a nézők. Nekik látszólag nagyon könnyű, hiszen körülöttük forog a világ. Ők poénkodnak, a többiek pedig hízelgően nevetnek a poénjaikon. Pedig nekik sem könnyű. Naponta meg kell küzdeni a népszerűségért. És talán szívük mélyén félnek attól, hogy egy nap elvesztik népszerűségüket. Hogy bekerülnek egy új közösségbe, ahol már nem ők lesznek a központban, sőt, ők lesznek azok, akiket a körön kívül rekesztenek, akiket „kifognak", kiközösítenek.
És vannak, aki úgy érzik, hogy már ők régen leestek és eltűntek a süllyesztőben.
Normális dolog, ha tudni akarjuk, mit tartogatnak az esetleg közeledő rémes idők. Amikor a vihar lecsap és mindent elpusztít úgy, hogy nem lesz lehetőség kiheverni a bajokat. Mit lehet tenni állásunkat, a lakást, élelmet és ruházatot illetőleg? Sokszor aggaszt a gyermekeim és majd esetleg megszületendő unokáim jövőjére gondolni. Hiszem, hogy ezek jogosan felmerülő kérdései lehetnek akárkinek, aki Jézust követi.
Péter nem ad tanácsot fizikai vagy pénzügyi felkészülésre. Nem beszél arról, hogy hová tegyük a pénzünket biztonság céljából, semmit nem mond lakásról, semmit arról, hogy mit tegyünk a föld éghajlat változásai ellen vagy az infláció ellen. Ő szó szerint Jézus lába nyomában járt. Amikor éhesek voltak, a tanítványok a mezőre mentek és saját maguk szedték a kukoricát.
Sok hívő pánikszerűen él. Habár életükön át tanúskodtak, hogy Isten a megtartójuk, amint a viharos felhők kezdenek megjelenni a horizonton, félelemben futkosnak.
Olvastam egy amerikai újságban (a Wall Street Journalban), hogy a "világiak" kétségbeesetten próbálnak békességet találni a káoszban: magas rangú üzleti vezetők és akik nagy feszültséggel járó állásban dolgozók, a jógához és a kínai mantrához fordulnak, hogy valamilyen nyugalmat találjanak. Minket, keresztyéneket Isten ígérete fog békében tartani, ha gondunkat Krisztusra helyezzük a világ eseményeivel kapcsolatban.
A szerencse forgandó – szokták mondani, de az életben általában többször kapunk újabb esélyt.
Minden új esélyt azért kapunk, hogy folytatni tudjuk az élet játékát, a Szentírás úgy nevezi: kegyelem. Isten annyira szeret minket, embereket, hogy újból és újból adja kegyelmét, megengedi nekünk, hogy folytathassuk utunkat még a hibáink után is.
Gondviselő Istenünk számára az egyik legfontosabb az, hogy talpon tudjunk maradni az életben. Ő a maga módján próbál felkészíteni erre az éveken keresztül tartott vallásórák, az istentiszteletek által, és az Ő Igéje által.
Persze, sokszor nem figyelünk szavára, Isten mégis türelmesen és szeretettel tanít, mert fontos, hogy talpon maradjunk.
Istennek a egyik legjobb eszköze arra, hogy talpon tudjunk maradni: „az egymás iránti szeretet". A szentírás legfontosabb kijelentései mind a szeretetről szólnak. Arról, hogy Isten szeret bennünket, és arról, hogy mi is tartozunk Istennek is és egymásnak is a szeretettel.
Látszólag a pénz, a hatalom, a tudás, a protekció és minden más hatásosabban segít a talpon maradásban. Valójában azonban csak a szeretet képes erőssé tenni. És különösen erőssé tud tenni „az egymás iránti szeretet", az a szeretet, ami nem egyoldalú, hanem kölcsönös.
A harag, a gyűlölet, a közöny, az irigység mind-mind gyengítenek és erőtlenné tesznek téged. Megrabolják az örömünket, és elveszik a békességünket. Sőt ennél sokkal nagyobb pusztítást is képesek végezni: elveszik egészségünket, szétszakít barátságokat, szerelmeket, és minden emberi kapcsolatot tönkretesz. És végül te sem maradsz talpon.
Csak és kizárólag a szeretet képes erőssé tenni. Csak a szeretet tudja felépíteni az emberi kapcsolatokat. Csak a szeretet tudja helyreállítani azt, ami elromlott kapcsolatokban. „Soha ne feledd, hogy az életben a legfontosabb dolog a kapcsolatok, amelyek értelmet adnak az életünknek. A pénz hasznos, de soha nem ad igazi boldogságot" /Michael Fletcher/
De mi van akkor, ha azt mondod „én nem érzek semmilyen szeretetet ez iránt az ember iránt", „én nem tudom szeretni őt", „nem tudok bízni benne"? Ezek csak kifogások. És ilyen kifogásokat csak az mond, aki nem ismeri a szeretet lényegét.
Mert a szeretetet elsősorban nem érezni kell, hanem tenni és cselekedni kell. A szeretetet először mindig tenni kell. És ha teszed, akkor – hidd el – érezni is fogod.
Jézus maga is így tett: szerette az embereket, még az ellenségeit is, és imádkozott halálos ellenségeiért is, nemcsak a barátaiért. Meghalt azokért, akik szerették, de életét adta azokért is, akik gyűlölték őt.
Ha tudni akarod hogyan lehet mindezt túlélni - és látni akarod, hogy Isten miként vezeti népét át ezeken a nehéz időkön - akkor mutasd feltétel nélküli szeretetedet testvéreid iránt. Krisztus egyházának jövője erről szól.
Péter azt kérdezi tőlünk: "Készen akartok állni arra, ami jönni fog? Teljesen felkészültek akartok lenni, amikor minden megrendül körülöttetek? Akkor légy bizonyos abban, hogy szívedben nincs semmi, ami a Szentlélek kiáradását gátolná. Légy bizonyos, hogy nem fogod magad kizárni belőle."
Nem tudod megakadályozni azt, hogy a madár átrepüljön a fejed felett és a madarak csak jönnek és mennek a fejed felett. Azt viszont meg tudod akadályozni, hogy melyik rakjon fészket a fejeden. A gondolatokkal ugyanígy van ez, a gondolatok jönnek és mennek. Nem kell minden gondolatnak helyet adni. Akkor tud egy gondolat fészked rakni benned, ha te időt engedsz neki. Az Isten Igéje mondja, hogy az Ő Igéjén gondolkodjál, hogy én az Ő gyermeke vagyok - és akkor ki árthat nekem? Ha el kezdenél ezen gondolkozni, akkor nem félnél , mert tudnád, hogy neki milyen hatalma és ereje van, akkor nem félnél a fájdalomtól és senkitől sem aki megsért, vagy megbánt, vagy fenyeget téged...

A péteri ige egy másik fordítás szerint ez így hangzik: Mindenek előtt figyelj minden szóra: mindenek előtt az egymás iránti szeretet legyen kitartó bennetek, mert a szeretet eltekint a másoktól kapott sérelmektől. A szeretet eltekint a másiktól kapott sérelmektől! Ilyen a szeretet! Önmagadban erre nem vagy képes, hogy így szeress! De Isten szeretete benned képes erre! Nagyon fontos dolgod a szeretetben járással kapcsolatban, hogy legyél nagyon gyors a megbocsátásra, mert neked is nagyon sok megbocsáttatott. Ne legyél kemény szívű és ne legyél túlságosan maximalista abban a tekintetben, hogy ha valaki nem pont úgy tesz valamit, ahogy te szeretnéd, akkor ne akadjál azon ki. Légy kegyelmes, engedd, hogy az emberek emberek legyenek! Mindannyiunknak szükségünk van kegyelemre, megbocsátásra, nagylelkű emberekre, akik azt mondják, hogy ugyan semmi gond, ne aggódj efelől, nincs semmi probléma felejtsük el a dolgot. Ha te szeretnéd, hogy így bánjanak veled, akkor neked is azt kell nyújtanod a másik felé.
Valami bizonyítja azt, hogy te Jézusnak a tanítványa vagy, ez a jele annak, hogy valaki keresztyén. És most végig nézek rajtatok, a cipőt és a ruhát, mindenkin van valami jel. Nike cipő, Adidas póló, vagy Hugo Boss öltöny, vagy valami jel mindenkin van. És tudod, amikor fogsz egy üdítőt, azon is van egy jel, hogy az most Bibarcfalva, Bodok
, vagy Pepsi. A keresztyénen is van egy jel. Ez pedig az a jel, hogy szeretetben jár, ilyen tűzforró módon, ahogyan az I. Péter 4:8 mondja. Azzal foglalkozik, hogy a másikat megáldja, hogy kedves legyen, hogy nagylelkű legyen, a Lélek gyümölcseiben jár, úgy bánik másokkal, ahogyan elvárja, hogy vele is bánjanak. Azzal foglalkozik, hogy tisztelettudó, nem otromba, a szüleit tiszteli, barátságos, kedves, hosszútűrő – ezzel foglalkozik, ez a célja, hogy eljusson erre a szeretetre. Ezek megtanulásához nem kell általános iskolába, vagy középiskolába járni.
Mondhatni azt is, hogy ehhez a gyülekezetbe kell járni! A gyülekezet egy bizonyos formában egy iskola, ahol felkészítenek valamire. Van egy tanár, aki elmondja a leckét. Nincs olyan értelemben vett visszakérdezés, mint az iskolában, hogy osztályoznának bárkit,
mindenki saját magad osztályozza, azzal ahogy az életét éli. Azt is mondhatnám, hogy azok a gyümölcsök, amiket megtermünk az életben, azok a mi osztályzataink!
Ha szeretnétek jó gyümölcsöket aratni a jövőben, akkor el kell kezdeni jó magokat vetni! Ámen!

Reménység Háza

Moldovei utca 2 szám
500205 Brassó
Románia
www.remenyseghaza.org

Elérhetőségünk

Lelkipásztor +40-745-011-632
Vendéglátás +40-723-254-227
Nikodémusz Idősek Otthona +40-754-058-971
Apáczai Csere János +40-740-420-638