Köszönetet mondok minden gondolatokat megfogalmazó és a világhálón közlő társaknak, barátoknak, akiktől nagyon sokszor az igehirdetéseim tárgyához, szövegéhez segítséget kaptam.

2014 november 30 Advent I.

Mindez pedig azért lőn, hogy beteljesedjék, amit az Úr mondott volt a próféta által, aki így szól:
Ímé a szűz fogan méhében és szűl fiat, és annak nevét Immanuelnek nevezik, ami azt jelenti: Velünk az Isten ! (Máté 1, 22-23)
Mit mondunk azért ezekre? Ha az Isten velünk, kicsoda ellenünk? (Róma 8,31)

Lekció: 46.Zsoltár)

Feliratként látjuk: - házi ádás, szállóigévé lettek a ezeka mondatok.
Bethlen Gábor – ha Isten velünk.... vagy Gustav Adolf svéd király: Immanuel: jelszóval indult a háboróba 300 éve. I. Világháború: porosz hadsereg katáinak ővcsattján: Gott mit uns. Velünk az Isten.
Vajon velük volt? Vajon mindig ott van, ahol ezeket a szavakat a szánkra, szívünkre, homlokunkra, ővcsattunkra veszünk? Egyházkerületui közgyülés a székely Mikó Kollégium visszaállamosítása miatt. A püspök felajánlotta a lemondását, amit nem fogadtunk el.
Nagy árat kell fizetni, aki igaz ügyért harcol! – A cél szentesíti az eszközt?! Örök kérdés!
Csodálatos érzés: ezek az igék erővel és hittel töltenek be. Csodálatos látni az eredményt. Ha Isten velünk van – semmi sem árthat nekünk!!!
De mi van, ha minden erőnket megfeszítjük és mégsem segít meg Isten, nem emel föl, nem válaszol?
Vajon életem sikereiből vagy kudarcaiból következtethetek az Isten akaratára? Ha többé-kevésbé úgy alakul az életem, ahogy eltervezem, akkor Isten velem van, ha pedig nem akkor ellenem?
Isten akaratát sem a világ sem pedig életünk történéséből nem olvashatjuk ki! Az isteni elgondolást nagyon nehéz összehangolni akár a világ eseményeivel, akár életünk eseményeivel. Jób könyve erre a legjobb példa.
Isten igazsága a probléma? Ő maga válik kérdésessé? - vívódásaink vége: vajon léteziik egyáltalán?
Velünk az Isten: csodálatos megtapasztaln a sikerben, a jó eredményben, előmenetelben – Veünk az Isten: csodálatos megtapasztalni a bajban, a kétségbeesésben, a fájdalomban, a veszteségben – mikor utolsó pillanatban utánunk nyúl és felemel. – megszabadít. – Velünk van az isten !!!
De ha nincs, ha nem tapasztaljuk meg, akkor mi történik? Hol van Isten – biztos máshol van!!! Nem velünk!!!
Sokszor kétségbeesésig rejtve marad. Addig a pontig míg ki nem mondjuk: ennél mélyebbre nem kerülhetek. – De csak jön és felsegít.
S ha mégsem? – Auswitz: a 20. sz. Legnagyobb botránkoztatása. – Istent nem lehet kizárni, - emberek okozták, emberek ellen. Hol volt Isten miért engedte meg?
Eli Wiesel zsidó író, filozófus: rabbiánus törvényszék – sanhedrin -
Bepanaszolták Istent a nyomorúságok végtelen soráért. Auswitzból Istent kihagyni becstelenség volna. Nem tudjuk elképzelni Auswitzot Istennel, de nélküle sem. Az itélőszéki eljárás elhúzódott .- végül kijött az itélet: Isten bűnös. Aztán csönd lett úrrá közöttünk – Sinai-hegyi csönd – végeláthatatlan csönd. Végül az elnöklő rabbi megtörte a csöndet: most pedig barátaim, gyertek imádkozzunk! És Istenhez imádkoztunk, akit néhény perccel ezelőtt gyermekei bűnösnek találtak.
Anaszkodni, bepanaszolni, sőt elitélni, de mégis Istenhez ragaszkodni.
Talán mindenki érzett már ilyet.
Tudnunk kell Ő nemcsak most van velünk és holnap, hanem az örökkévalóságban is.
A megértett Isten – nem Isten !!! – Tersteegen német író.
Isten tökéletesen kijelentette magátr Jézus Krisztusban. Nincs más, nincs több, de nem is kell más, nem is kell több.
Isten velünk van – Benne. Ő erőt adó közelségbe került hozzánk. Kell-e ennél örömtelibb kijelentés? Ő leszállt közénk, a távollévő isten közellévővé lett, emberré lett.
Advent – Immánuel – Velünk az Isten. A reményteli várakozás és a

Reménység Háza

Moldovei utca 2 szám
500205 Brassó
Románia
www.remenyseghaza.org

Elérhetőségünk

Lelkipásztor +40-745-011-632
Vendéglátás +40-723-254-227
Nikodémusz Idősek Otthona +40-754-058-971
Apáczai Csere János +40-740-420-638