Köszönetet mondok minden gondolatokat megfogalmazó és a világhálón közlő társaknak, barátoknak, akiktől nagyon sokszor az igehirdetéseim tárgyához, szövegéhez segítséget kaptam.

2014 november 1 halottak napja

Nem akarom továbbá, atyámfiai, hogy tudatlanságban legyetek azok felől, akik elaludtak, hogy ne bánkódjatok, mint a többiek, akiknek nincsen reménységök.
Mert ha hisszük, hogy Jézus meghalt és feltámadott, azonképpen az Isten is előhozza azokat, akik elaludtak, a Jézus által ő vele együtt.
Mert ezt mondjuk néktek az Úr szavával, hogy mi, akik élünk, akik megmaradunk az Úr eljöveteléig, épen nem előzzük meg azokat, akik elaludtak.
Mert maga az Úr riadóval, arkangyal szózatával és isteni harsonával leszáll az égből: és feltámadnak először akik meghaltak volt a Krisztusban;
Azután mi, akik élünk, akik megmaradunk, elragadtatunk azokkal együtt a felhőkön az Úr elébe a levegőbe; és ekképpen mindenkor az Úrral leszünk.
Annakokáért vígasztaljátok egymást e beszédekkel.
(1Thessz 4,13-18)


- a reformáció kezdetét ünnepeljük - az utolsó napok, nemcsak a református, hanem minden keresztyén embernek szívét meghatja. Kimegyünk a temetőkbe, szeretteink sírját letisztogatjuk, koszorúkat viszünk azokra, gyertyákat helyezünk el a síron, és amikor eljön a halottak napja, akkor kimegyünk a sírokhoz és emlékezünk szüleinkre, gyermekeinkre.
És ilyenkor annyi minden úgy felelevenedik az emberben. Mindenek előtt próbáljuk felidézni elköltözött szeretteink arcvonásait, - jellemvonásaikat
Egy ponton feltesszük azt az örökös kérdést, hogy vajon feltámad? Vajon most hol van?
Pál apostol a hangsúlyt az Úr eljövetelére helyezte - a parousia az nagyon közeli volt
- a kor misztériumvallásai a halhatatlansághoz vezető titkos utat keresték és ígérték - modernebb öltözetett vettek fel, e lényegében ugyan azt mondják: csatlakozz hozzánk, mert ez a közösség felfedezett valamit, ami segít abban, hogy örökké élj.
- Pál apostol jellemzése: „...nincsen reménységük" (13). Az antik pogányság hangulatát jól kifejezik például Catullus:
„A napok lenyugodhatnak és felkelhetnek.
De ha rövid életünk egyszer lehanyatlik, csak az aluvás megszakítatlan éjszakája marad".
- a meg haltak „alusznak", magában véve még nem vigasztalás. A vigasztalás Jézus Krisztus halálában és feltámadásában van. Ez a garanciája annak, hogy „az Isten is előhozza azokat, akik elaludták, a Jézus által és vele együtt."
Pál mondja nagy nyugodtsággal, hogy nem bánkódjatok az elhunytakért, mert Krisztus értük és értünk is meghalt, de megmutatta az örök emberiségnek azt, hogy a halál után van élet Isten akaratából.
2./ a hit erejére figyeljünk.
a jelen helyzetet: itt vagyok a temetőben a sírok mellett megállva. nem látom, hogy megmozdulna valami és valaki kikelne a sírból! „Mert ha hisszük, hogy Jézus meghalt és feltámadott, azonképpen az Isten előhozza azokat..."
- a hangsúly HA HISZÜNKön van.: hiszed-e azt, hogy van feltámadás? Hiszed-e azt, hogy Jézus megjárta a poklokat, szenvedett, és harmadban a sírban lévő angyal az asszonyoktól azt kéri: Miért keresitek a holtak között az élőt?
Hiszed-e ezt? Ha nem, akkor a temetőjárásod nagyon üres és reménytelen lesz.
- jön az angyal és riadót fúj és ezek után az Úr elé kell állnunk: az a számon adás és kérés pillanata. Hogyan élt szeretted és hogyan éltél te? Mi volt számunkra a fontos? Milyen értékrend szerint éltünk?
- elkezdünk azon töprengeni, hogy vajon akinek a sírja felett megálltam hitt-e? Szerette-e az Urat? Az Ő akarata szerint élt-e? _ : igaz voltak hibái, de nem volt annyira rossz, annyira elvetemült ember, mert voltak nála még bűnösebbek. Nem a mi dolgunk ítélni. Ez csak Isten fennhatósága alá tartozik! Így nem is szabad ilyen kérdés megfogalmazódjanak szívünkbe.
Végezetül két fontos dolgot szeretnék elmondani: az elhunytakra nézve: ha hitt az Úrban, akkor az angyal riadó kürtszava neki is jelezni fog.
A másik fontos dolog: minden embert az Úr Isten megajándékozott szabad akarattal. Az elődök, mi magunk, és a mi gyermekeink, eldöntötték, el kell döntsük, és el fogják dönteni, hogy hisznek e Krisztus áldozatában. Mert ha hisszük, hogy Jézus meghalt és feltámadott, azonképpen az Isten előhozza azokat..." – majd minket is, de ha tagadunk akkor örök álomban részesülünk.
De mivel úgy gondolom, hogy minden ember élni szeretne, és nem csak itt e világban, hanem a mennyei országban ezért, kérünk benneteket, hogy hiteteket jöjjetek erősíteni azokat. Ámen

Reménység Háza

Moldovei utca 2 szám
500205 Brassó
Románia
www.remenyseghaza.org

Elérhetőségünk

Lelkipásztor +40-745-011-632
Vendéglátás +40-723-254-227
Nikodémusz Idősek Otthona +40-754-058-971
Apáczai Csere János +40-740-420-638