Köszönetet mondok minden gondolatokat megfogalmazó és a világhálón közlő társaknak, barátoknak, akiktől nagyon sokszor az igehirdetéseim tárgyához, szövegéhez segítséget kaptam.

2014 június 22

"A szeretet hosszútűrő..." (1Kor. 13,4a)

Lekció: Máté 18, 23-35, Textus: 1Kor. 13,4a

Sorba állunk a pénztárnál ... idegesen toporpgsz – nem győződ kivárni sorodat. Ugyanez – orvosnál, forgalmi jelzőtáblánál, Ugyanez: valaki valmit megigért és nem tartja be.
Pilinszky: az életünk a szakadatlan türelem iskolája. – türelmetlen ember számára a várakozás kín.
- a várakozás a szó jelentéséből fakadóan is fájdalmas – a héber nyelvben a „tü¬relemmel várni" (Zsolt 37:7, az új King James fordítás alapján) =„nagy fájdalmat átélni.... „szomorúnak lenni". A türelmet megtanulni nem könnyű; időnként éppen ez a veleje mindannak, amit a próba jelentése magában foglal.
Boldog megtapasztalása lehet ez mindazoknak, akik tudnak türelemmel várni.
Korunk embere elfelejtett várni, életét az „add meg, Uram, de most mindjárt" gondolata szövi át. Mindent azonnal akarunk, az érzéseket is, mint amilyen a bizalom és a szeretet. Óriási dolog, ha valaki ebben a rohanó, felpörgetett ritmusú világban tud türelemmel várni, Istenre, az ő ígéreteire.
Márai Sándor: "az élet igazi nagy vaállakozásai legtöbbször nem hőstettek, hanem türelemjátékok".
Tudósok egy csoportja kísérletet végzett négyéves gyermekekkel és pillecukorral. Megmondták a kicsiknek, hogy kapnak egy cukrot, de ha megvárják, amíg a tudós valamivel később visszajön, kettőt fognak kapni. Voltak, akik azonnal a szájukba tömték a cukrot, amint a tudós kilépett az ajtón, mások vártak. A különbségről feljegyzés készült.
A tudósok figyelemmel kísérték e gyermekek útját egészen tizenéves korukig. Azok bizonyultak jobb tanulónak, magabiztosabbnak, és azok tudtak a legjobban alkalmazkodni, akik tovább vártak. Ebből azt a következtetést vonták le, hogy a türelem valami sokkal nagyobb horderejű dolognak, az emberi jellem egy fontos tényezőjének a jelzésére szolgálhatott. Nem csoda hát, ha az Úr is meghagyta, hogy türelmet gyakoroljunk!
"béketűrés" szinonimái: tűrés, tolerancia, türelmesség, megértés, türelem
Károli szövege: "béketűrés" – vannak türelmesebb és türelmetlenebb emberek. Hiánycikk: rohanó, kapkodó világunkban.
Mást lát helyesnek egy hívő keresztyén, s mást lát helyesnek az istentagadó világ. Azt a nyomorúságos műsort elnevezték Való Világnak, ami csak rombolja az értékeket és az erkölcsöket, miközben az a valóságos világ, amit Isten kínál, az a legtöbb embernek nem kell. Kell a nyalóka, és az igazi, tápláló étel nem kell, amit Isten elénk adna. Ebben az évben melyik irányba megyünk majd? Kell az a valóság, amit Isten ad nekünk, vagy csupán a Való Világra ragad a tekintetünk, a lelkünk meg a szemünk.
- a béketűrés az a Lélek gyümölcse. Azt termi. Azt nem lehet kitermelni magunkból. Azt a hívő emberben lakozó isteni Lélek termi. Terem. Belénk teremti az Isten.
Dúlnak a mini-háborúk házastársak között. Megássák a lövészárkokat.
Egyszer valaki elmondta, hogy a konyhánál végződik a demarkációs vonal. Elváltak, de egy lakásban maradtak. Festett vonal volt a konyhakövön, hogy eddig az enyém, eddig a tied. Mi ez, ha nem helyi háború? S lőttek egymásra tányérokkal és poharakkal. Dúl a háború. Milyen nagy dolog az, hogy a háborúság idején a munkahelyen, a családban, ebben a világban, néhány gyülekezetben, az egyházban békesség és béketűrés van Krisztus gyermekeinek a szívében.
A türelem a birkák erényének tartja a türelmet – a béketürő ember nem áll a közmegbecsülés központjában.
Jókai Anna: Az ember egyik legfontosabb képessége s egyben, sajnos, a legritkább is: várni tudni. Türelemmel várni egy levélre, egy találkozásra, egy jó kapcsolatra, az enyhülést hozó holnapra. A telt szív nyitott kapujában bizalommal várakozni. Egészen addig várni, amíg reményünk kitart. Az ún. "birkatürelem" azonban már nem erény - hanem önleépítés. A mérték - ez a kulcsa mindennek.
A béketűrés több, mint a türelem- az életed úgy van Isten kezében, mint az íj és a nyíl a vadász kezében. Isten olyat vesz célba, amit a szent nem lát: megfeszíti az íjat és a szent néha azt mondja: "Tovább már nem bírom ki..." Isten ügyet sem vet rá, csak feszíti az íjat tovább, amíg meg nem látja a célt, akkor kilövi a nyilat. Bízd csak rá magad nyugodtan Isten kezére! Miben van éppen most türelemre szükséged? A béketűrésben is tartsd meg hitben kapcsolatodat Jézus Krisztussal. "Ámbár megöl engem, mégis bízom benne" (Jób 13,15. angol fordítás).
Kell az agapé-szeretet.
A hit nem ünnepélyes érzés, hanem erős, életképes bizalom, amely arra a tényre épít, hogy Isten a tökéletes szeretet. Most nem láthatod Őt, nem értheted, mit tesz, de ismered Őt. Hajótörés ott következik be, ahol nincs meg az a belső egyensúly, amely arra az örök igazságra épült,
hogy Isten szent szeretet. A hit az életed hősies bevetése az Istenbe való teljes bizalomba.
Béketűrés: minél inkább közelébe kerülök a türelemnek ehhez a fokához, annál mélyebben látok mögé. Minél inkább bekukkanthatok a türelem birodalmába, annál inkább tágul a látóköröm, és fedezem fel azt, hogy micsoda hatalmas tér is van még ott. Óriási terület.
Aki türelmes az erős. Felül tud emelkedni a dolgokon. Tud várni. A letargia nem türelem. A lustaság és a beletörődés a dolgokba, az sem türelem. Az erő a türelem. Akiben van, az képes megvárni a dolgokat. Aki türelmes, az barátságban van az idővel. Tudja hogy mindennek megvan a maga helye és ideje. A természetes sorsa, ritmusa és üteme. Aki türelmes, az képes alkotni. Nemcsak kapkodni, hanem építeni, alkotni.
A mai rohanó ember egyre inkább híján van ennek a képességnek. Ma már lassan egy filmet sem tudnak úgy végignézni az emberek, hogy közben fél szemmel ne a facebook-ot, vagy az email fiókjukat figyeljék. Akár egy 10 perces youtube videó türelmes végignézése is gond már. A felpörgött világ befektetői szinte már nem is tudják értelmezni a hosszútávú (több évtizedes) befektetések fogalmát. Az egyre gyorsabb autóinkkal, egyre nehezebb türelmesen hajtani. Előre lefagyasztott félkész ételek mellett kinek van már türelme pl: tésztát gyúrni? A föld másik végére azonnal továbbított email-ek világában, hol van már a több hetes, izgalommal teli, postás várás egy levél váltás kapcsán? Eltűnt. Persze ez nem baj, mert fejlődnünk kell. Minden szinten. Azonban a fejlődésben vannak dolgok, amelyeket érdemes megtartanunk.
Ilyen a türelem is. Ha óvatlanok vagyunk, és a világ fejlődésének a rohanásában kicsúszik a türelem a kezünk közül, akkor mi lesz? Türelmetlenek leszünk. Aztán ez majd állandósul feszültséggé, szorongássá, elégedetlenséggé, és a végén őrültekké válunk. Sajnos ez van ma. A modern világban megőrültek az emberek. Csak azért nem szembetűnő ez, mert a nagy többség már így él. Azonban akinek van szeme, látja. Ennek az őrületnek egyik apró jele az, hogy nincs türelem. Nincs erő. Nincs egyensúly.
Bejgli. Egy diófa ültetéséhez és gyümölcséhez mi kell? Türelem, és kitartó, mindennapi locsolás. Aztán majd hosszú évek (évtizedek múlva) lesz belőle nagy fa, ízletes dióval, aztán finom bejglivel. Ezt ne felejtsd el, amikor egy jóízűt harapsz a bejglibe! A benne lévő dió egy olyan fáról van, amit évtizedekkel ezelőtt ültetett valaki. Aztán türelemmel várt.
Ki akar ma már diófát ültetni? Ki akar türelemmel várni hosszú éveket, akár évtizedeket? A "mindent ma, és azonnal akarok" világában ki az, aki kelő türelemmel tudja megvárni a befektetett munka (és/vagy akár pénz, idő, energia) hosszú távú megtérülését? Ki az, aki egyáltalán felhívja a figyelmünket erre? Ki az, aki bátorít közben? Ki az, aki egyáltalán példát mutat nekünk ebben?
Vannak ilyenek. Ha érzed a türelem erejét, és vágysz rá, meg fogod találni ezeket az embereket. Rájuk fogsz lelni, éljenek bármerre is a világban. Lehet hogy a mezőgazdaság területén, az oktatás, a kultúra, vállalkozások, pénzügyek, sport, tudomány, vagy egyéb területeken is tevékenykednek, de megtalálod őket. És látni fogod majd rajtuk, hogy a türelmük mekkora kincs. A türelem erő. És emellett óriási áldás és ajándék. Ültesd hát el magadban a türelemfácskát, és locsold minden nap, ki ne száradjon ám!
- azt mondja Pál, hogy a béketűrés az a Lélek gyümölcse.
A béketűrés forrása ugyanaz. Jézus Krisztus eljön. Ez a reménység forrása. Szüntelenül imádkozzatok. Az állhatatos imádkozó ember a realitás talaján áll. Tudja, hogy amit mond az Istennek, azt Isten hallja ás nemcsak azt látja, ami a szeme előtt van, hanem azt is, amire az Isten rámutat. Túl tud látni a jelen eseményein. Az Istennel eltöltött, passzivitásnak tűnő csend aktivizálja az embert. Kap mennyei erőket, mennyei látásmódot. Biztos Isten szeretete felől. Az imádkozás megújít. Életünk megfárad, és sokszor olyan, mint az óra, lejár, újra fel kell húzni. Isten Lelke felhúzza, megtölti mennyei erőkkel. Csatlakozhatunk. Nem feltöltődünk, ez nem jó szó. Isten tart az Ő kezében a mélység színe fölött. Átjutok, visszanézek, s megkérdezem, hogy hogy bírtam ki. Megértem, hogy az Isten vitt át rajta. A nyomorúság idején is béketűréssel. Az akarat egyre jobban igazodhat Isten akaratához. Isten bátorít, biztat, buzdít, farag, letör az életünkről dolgokat, ami nem oda való. Más emberré lehetünk.
Empatikusak: Elie Wiesel és Francois Mauriac találkozása. Ámen

Reménység Háza

Moldovei utca 2 szám
500205 Brassó
Románia
www.remenyseghaza.org

Elérhetőségünk

Lelkipásztor +40-745-011-632
Vendéglátás +40-723-254-227
Nikodémusz Idősek Otthona +40-754-058-971
Apáczai Csere János +40-740-420-638