Köszönetet mondok minden gondolatokat megfogalmazó és a világhálón közlő társaknak, barátoknak, akiktől nagyon sokszor az igehirdetéseim tárgyához, szövegéhez segítséget kaptam.

2018 április 15

Örököstársa vagy Jézus Krisztusnak
Bibliaolvasás: Zsolt. 103, 8-18.
Alapige: Róm 8, 14-17
Nagy öröm tudni azt, hogy húsvét ünnepe Jézus Krisztus feltámadásáról szól. Isten végérvényesen megmentette ezt a világot. Megmentett téged is, aki itt vagy. Valóban megmentett? Személyesen neked szól ez az üzenet. Kaptál valamit Istenedtől. Felszabadít Ő téged, hogy örvendeni tudj ennek az életednek, ezt is Tőle kaptad. Mi az a valami, amit kaptál? Mi adhat okot az örömre? Megtudod, ha figyelsz.
Életedben sok mindent átélsz. Kellemes pillanatokat. Öröm ér életed során többször. Családod van, ahol a szeretet, és megértés légköre uralkodik. Rengeteg dolgot tudsz megvalósítani. Jó döntéseket hozol. Tevékenységeid eredményt hoznak.
Kellemetlenségeket is átélsz. Eltervezel valamit, és nem lesz sikeres. Csalódsz másokban, és csalódsz önmagadban. Becsapnak. Történik valami olyasmi, ami kiábrándít, kedvedet szegi. Érzed, mintha kifutott volna a talaj a lábad alól.
Hullámhegyek, és hullámvölgyek között lavírozol, mikor az öröm mikor a bánat pillanatait éled át. Van lehetőség arra, hogy az öröm, és a bánat pillanatai között egyensúly alakuljon ki? Igen. Mindig van erre lehetőség, annak köszönhetően, amit Isten ad neked.
Gondoljatok a bibliai József életére. Évekig váltakoztak a „fent” és „lent” időszakai, a jó fordulatok és a rossz fordulatok, az előléptetetés és a visszaesések. József tudta, ha Istenben marad és nem engedi, hogy a szíve megkeseredjen, akkor Isten újra győzelemre fogja vezetni. Sokszor József életének csak a hullámhegyeit és hullámvölgyeit vesszük észre, és hogy mindezek közepette végig megtartotta a helyes hozzáállását. De egyszer elérkezett életének ahhoz a pontjához, amikor fent volt, és fent is maradt. Isten megszilárdította. Isten magasra állította. Az az Isten, aki képes magasra állítani, képes ott tartani is. Nem kell abban a gondolkodásmódban élnünk, miszerint az élet az állandó hullámhegyek és hullámvölgyek változása, és a jót mindig rossz követi. Az a dolgunk, hogy megmaradjunk Istenben. Legyünk hűségesek, és mi is el fogunk jutni arra a pontra, amikor Isten nemcsak felemel, hanem ott is tart, és egy győzelmes, áldott életre fog vezetni, amit már régóta tartogat a számunkra.
Erőt kapsz ahhoz, hogy az életben küzdeni tudj.
Képes leszel arra, hogy ha elestél, tudj felállni. Veszteséget éltél meg? Feldolgozod, és tovább lépsz. Változtatni tudsz önmagadon. Környezeted változásaihoz alkalmazkodni tudsz. Korlátozottság helyett felszabadulsz. Tapasztalatlannak érzed magad? Tudod miből, kitől tanulhatsz. Fejleszteni tudod magad.
Hallottatok már az energiavámpírokról? Túl sok figyelmet követelnek maguknak, folyton az ő életük és problémáik vannak a középpontban, állandóan panaszkodnak, és közben minden energiádra igényt tartanak. Leszívnak! Ezek a találkozók után kimerültek, fáradtak és kedvtelen vagytok. A gyengeségeidet ismerd fel. Vértezed fel magadat, úgy hogy az erősségeidet felkutatod. Mindig van egy biztos erőforrás, ami segít abban, hogy minden körülmény között helyt állhass. Soha nem vagy egyedül. Jézus Krisztus veled van. Kitart melletted. Isten jó hozzád. Állandóan támogat, ha hiszel benne, ha bízni tudsz ígéretében.
Örökséged van. Tegyük fel, hogy az édesapád meghal. Butaság lenne olvasatlanul hagyni a végrendeletét. Nem kapnád meg, ami jogosan megillet téged. Nem lenne a tiéd mindaz, ami neked gyermekének jár. Amikor Jézus követőjévé válsz, nem csupán hívő leszel - örökös is leszel. Isten családjának a része leszel. Családi előjogok járnak ezzel a döntéssel. Lesz egy lelki örökséged. A Szentlélek vezetésével tudhatod, van neked Istened, akit Atyának, édesapának nevezhetsz, és te a gyermeke vagy. Közeli kapcsolatban vagy vele. Jézus Krisztus az elsődleges örökös. De részt kaptál te is. Isten a te Atyád befogad téged. Teljes jogú örökös vagy, mint Jézus. De, ha úgy éled le az életedet, hogy nem tudod, hogy mi jár neked, mint Isten gyermekének, az nem csak szomorú, de butaság is. Isten azt akarja, hogy növekedj, és tudd, hogy mi az, amit rajta keresztül kapsz.
Így mindig biztonságod van, ami segít abban, hogy a reményt soha ne add fel. Talán ma valami nem sikerült, de megpróbálom még egyszer, többször is, és sikerülni fog. Semmi sincs veszve, mert a dolgok végkimenetele, Isten kezében van. Örököse vagy! Áldásával támogat.
Aki örökbe fogad valakit, az ezzel együtt teljes jogú örökösének fogadja el azt, akit befogadott. Egyenlően kap az örökségből a biológiai utódokkal együtt. Isten velünk is megosztja dicsőségét, nagyszerűségét. Jézus Krisztus miatt. Hiszen Ő a mindenség Ura, aki ezt meg is teheti, és meg is teszi.
Az örökbefogadás komoly segítség. Helyzetek vannak, amikor kimondottan helyes döntés így segíteni egy gyermeket. Számos esetben a valódi szülők vagy képtelenek felnevelni a gyermeket, vagy nincs hozzá megfelelő körülményük. Az örökbefogadás lehetőséget ad arra, hogy szeretetteljes környezetben növekedhessen fel egy gyermek. Az örökbefogadók tette is isteni kegyelemnek tekinthető, szép és szeretetteljes felelősségvállalás.
Örökösként rendelkezel valami olyasmivel, ami csak a tied. Van egy háttered, amire támaszkodhatsz. Van egy olyan hely, otthon, tér, templom ahol feltöltekezhetsz. Mindig lesz erőd ahhoz, hogy kitarts. Otthon érezheted magad ebben az életben. Isten gyermekeként meg tudod élni mindazt, amit Ő készített számodra, ez Isten öröksége. Isten azt szeretné, hogy mindened meglegyen, amire szükséged van ahhoz, hogy az légy, akinek teremtett téged: tanít téged - megmutatja az utat, amin járnod kell. Mint jó Szülő megdorgál téged, ha letérsz az útról. Kijavít téged - megmutatja, hogyan térj vissza az útra. Kiképez téged - megmutatja hogyan maradj az úton. Nagyon szeret téged!
Így megtudod, miképpen viselkedj. Kapcsolatokat alakítasz ki, és azokat fenntartod. Tiszteletben tartod mások véleményét. A társadalomban megkapod a helyedet. Becsületességre törekedsz. Elviseled az esetleges visszautasításokat. Megosztod idődet, életedet, javaidat azokkal, akik körül vesznek.
Örökös vagy! Ezt azonban csak akkor tapasztalod meg, ha együtt élsz örökös testvéreddel, Jézus Krisztussal. Vállalod ennek a hitnek a velejáróit. Egy történettel szemléltetném ezt a gondolatomat. Valaki álmában a következő beszélgetést folytatta le:
Álmomban látogatóban jártam Istennél. Bekopogtam, hogy beszélgetni szeretnék vele, ha van rám ideje. Az Úr elmosolyodott és így válaszolt:
- Az én időm végtelen, mindenre jut belőle. Mire vagy kíváncsi?
- Az érdekelne, mit tartasz a legfurcsábbnak az emberekben?
- Azt, hogy nem szeretnek gyermekek, lenni, siettetik a felnőtté válást, majd visszavágyódnak a gyermekkorba. Azt, hogy akár az egészségüket is feláldozzák, hogy sok pénzük legyen, majd rengeteg pénzt költenek rá, hogy visszanyerjék egészségüket. Azt, hogy izgatottan lesik a jövőt, hogy megfeledkeznek a jelenről, így aztán nemhogy a jövőt, de a jelent sem élik meg. Azt, hogy úgy élnek, mintha sose halnának meg és úgy halnak meg, mintha sose éltek volna
- Atyaként mit szeretnél, hogy gyerekeid milyen tanulságokat jegyezzenek meg?
- Tanulják meg, hogy senkiből nem lehet erővel kicsikarni a szeretetet. Hagyni kell, hogy szerethessenek. Nem az a legértékesebb, hogy mit szeretnénk az életben, hanem az, hogy kik állnak mellettünk. Tanulják meg, hogy nem célszerű másokhoz mérni magukat, saját magunkhoz képest legyünk elbírálhatóak. Fogadják el, hogy nem az a gazdag, akinek a legtöbbje van, hanem az, akinek a legkevesebbre van szüksége. Tanulják meg, hogy csak néhány másodperc kell ahhoz, hogy mély sebeket ejtsünk azokon, akiket szeretünk, ám sok-sok év kell ahhoz, hogy ezek begyógyuljanak. Megbocsátani az tanul meg, aki gyakorolja is azt. El kell fogadni, hogy vannak olyanok, akik mélyen éreznek, de nem tanulták meg kimutatni érzelmeiket. Meg kell tanulni, hogy bármit lehet pénzen venni, csak boldogságot nem. Két ember nézheti ugyanazt a dolgot, és mégis két másféle dolgot látnak. Meg kell tanulni, hogy azaz igazi barát, aki mindent tud rólunk és mégis szeret. Nem mindig elég, ha mások megbocsátanak, meg kell bocsátanunk magunknak is.
Búcsúzásnál megköszöntem szavait, Ő pedig így válaszolt:
- Az emberek elfelejtik mit mondtál, mit csináltál. De arra mindig emlékezni fognak, hogy érzéseket ébresztettél bennük.
Légy hát közvetlen, szabad vagy arra, hogy önmagad légy. Ismerd meg önmagad. Erre egy életet kaptál, hogy rá jöjj ki is vagy te valójában, mire is vagy képes. Az önismeret tanösvényén pedig találkozol másokkal is, akik szintén keresik önmagukat. Tőlük tanulhatod meg ki is vagy te, és megtanulhatják kik ők általad. Minden közös beszélgetés, egymásért vállalt felelősség, alkalmat ad arra, hogy éreztesd másokkal mellettük vagy, és érezhesd azt, hogy mások melletted vannak. Az örökséged, amivel Isten által rendelkezel, ahhoz ad hátteret, hogy valóban így élj.
Együtt közös örömöket megélve, tartalmas, dús életed lesz. Végül pedig ennek az egész életen át tartó tanulmányútnak végállomásán nem az vár rád, amit a filmek végére kiírnak, hogy vége, hanem tulajdonba veheted örökségedet. Ilyen hatása van a feltámadásba vetett hitnek, a húsvéti evangéliumnak. Ámen.

Benedek Csongor gyak.lelkipásztor

Reménység Háza

Moldovei utca 2 szám
500205 Brassó
Románia
www.remenyseghaza.org

Elérhetőségünk

Lelkipásztor +40-745-011-632
Vendéglátás +40-723-254-227
Nikodémusz Idősek Otthona +40-754-058-971
Apáczai Csere János +40-740-420-638