Köszönetet mondok minden gondolatokat megfogalmazó és a világhálón közlő társaknak, barátoknak, akiktől nagyon sokszor az igehirdetéseim tárgyához, szövegéhez segítséget kaptam.

2017 január 22

Én pedig azt mondom néktek: Szeressétek ellenségeiteket, áldjátok azokat, akik titeket átkoznak, jót tegyetek azokkal, akik titeket gyűlölnek, és imádkozzatok azokért, akik háborgatnak és kergetnek titeket. Hogy legyetek a ti mennyei Atyátoknak fiai, aki felhozza az ő napját mind a gonoszokra, mind a jókra, és esőt ád mind az igazaknak, mind a hamisaknak. Mert ha azokat szeretitek, akik titeket szeretnek, micsoda jutalmát veszitek? (Máté ev. 5, 44-46a)


Jézus tanításai meredekek, de bátorítanak!
Bibliaolvasás: Róm 8, 1-11.
Prófétai ima:
Gondviselő jó Atyák, felséges Istenünk! Hála telt szívvel mondunk köszönetet neked, mert tudhatjuk, soha nem vagyunk magunkra hagyva. Te alkalomról alkalomra összegyűjtesz minket ebbe a hajlékba és más helyekre is. Köszönjük, hogy nem hagysz minket lelki táplálék nélkül. Köszönjük, hogy erőt adsz alkalomról alkalomra azért, hogy az élet küzdőterén helyt állhassunk. Közöld ma is velünk életet erősítő igédet. Segítsd igéd hirdetőjét, hogy hűen tudja közvetíteni igédet. Hangolj rá minket arra, hogy minden gondot és töprengésre okot adó gondolatot most félre tudjunk tenni és tudjunk odafigyelni arra, ami által Te bátorítasz, és erősíted ez alkalommal is a mi hitünket. Szentlelked által légy jelen, taníts, buzdíts ez alkalommal is bennünket. Jézus Krisztusért kérünk hallgass meg bennünket, igédet ez alkalommal is közölt irányunkba. Ámen.

Hallottuk miként adja kegyelmét Isten. Hallottuk a bibliaolvasás során milyen nagy örömre ad okot Jézus Krisztus szabadítása. Nincs, ok arra, hogy Isten haragja, és megtorlása miatt szorongjál, mert Isten Fia által ez a félelem el lett törölve. Egy dolog azonban lényeges, ha szerinted elfogadható az, amit az evangélium közöl feléd akkor Jézus Krisztus rendelkezéseit, életvitellel kapcsolatos tanácsait is fogad el. Ezek számodra is életszabályok. Jézus nem eltörölte a parancsolatokat, a törvényt, hanem beteljesítette. Isten kegyelmét ezeknek az előírásoknak a megtartása, és alapmércének való megtétele által tudod, megköszönni.
Jézus a törvény alapgondolatait öt ellentétpárral értelmezte (Ne ölj- ne is haragudj testvéredre ok nélkül; ne paráználkodjatok- ne kívánjatok meg gondolatban sem egy asszonyt; ne esküdjél hamisan- egyáltalán ne esküdözzél; szemet szemért fogat fogért- ne állj ellent a gonosznak). Mi most az ötödik ellentétpár értelmezését figyeljük meg alaposabban. Jézus törvénnyel kapcsolatos feltevései ebben az ötödik felvetésben érik el tetőpontjukat. Szeresd felebarátodat és gyűlöld ellenségedet. Közmondás szerű kijelentés, ez volna Jézus kortársainak a felfogása arról, hogyan is kellene emberségesen viszonyulni másokhoz. Szeretni, tisztelni és becsülni azt kell, aki a szomszédom, úgy beszél, mint én, annak a népcsoportnak tagja, aminek én is tagja vagyok. Az idegen, a jövevény az ellenség, mert nem a honfitársam, aki nem Izráel fiai közül való az nem a felebarátom, hanem az ellenségem. Jézus ezekkel a szavaival kora íratlan, de honfitársai közös magatartási alapelőírását eleveníti fel azok előtt, akikhez intézi a szavait (amiket az evangélista, írásban megörökít).
Jézus azonban új értelmet ad az általa megemlített erkölcsi előírásnak. A te felebarátod kedves testvérem, aki akkor hallgatta Jézus szavait, és aki most hallgatod Jézus magyarázatát, az nem csak a veled hasonszőrű, hanem azaz ember is a felebarátod, akit te az ellenségednek tekintesz. Szeretettel kell odafordulni a rosszakaróhoz is, imádkozni volna érdemes a téged kergetőért is, hogy ő is feloldozást nyerhessen a kegyelmes Istentől. Elképesztő! Felfoghatatlan. Hát betartható elvárás ez az Úr Jézus Krisztustól? Jogos és sportszerű kérés, hogy bosszú helyett inkább akard ellenségednek a jólétét is előmozdítani? Ó, milyen sokszor adnád vissza a kapott ütéseket, hányszor ordítanád le a fejét annak, aki megbántott, hányszor kívánnád vesztét annak, aki becsapott, aki megszégyenített. Erre fel Jézusnak, hallatszik a kijelentése: Szeresd felebarátod (ellenségedet), imádkozz érte. Indokot is ad arra, miért kér ekkora dolgot azoktól, tőled is, akik figyeltek az ige mondanivalójára. Isten fiai, leányai, gyermekei csak akkor lehetünk, ha úgy teszünk, ahogy az előírás elvárja. Isten, aki hisszük, hogy a világ teremtője és fenntartója, Ő adja a nap melegét, és az eső áldását mindenki számára. Adja ezeket jónak és gonosznak, igaznak és hamisan élőnek is. A szeretet, amiről itt szó esik nem csupán egy érzelem. Itt az isteni szeretet és törődés kerül ellentétbe az emberi törődés és szeretetre való képesség korlátos megnyilvánulásaival. Jézus bátorítja azokat, kikhez szól, bátorít téged is. Isten kimutatja a szeretetét mindenki felé, hiszen Ő az áldását mindenkinek adja (a termékenységhez szükséges előfeltételeket), akkor mi, ha Isten által vezetett lényeknek tekintjük magunkat, ebben az esetben legyünk mi is szeretetteljesek mások iránt. Semmivel se vagy különb, minden átlag, a hit iránt közömbös embernél (Jézus a vámszedők és a pogányok lelkületét hozza ellentétbe a maga elképzelésével), ha csak akkor szeretsz másokat, ha ez a szeretettel való odafigyelés, odafordulás viszonzást is nyer. Jótett helyébe jót várj, mondjuk sokszor, de Jézus egy teljesen más lelkületre ad indítatást. Tökéletességre sarkal az Úr Jézus Krisztus. Isten, a te mennyei Atyád tökéletes. Légy te is az. Tehát, akkor Jézus egy hajcsár, aki folyamatosan azért szól, mint egy kiképző tiszt, hogy mindent tökéletesen kell elvégezni, ami ki van szabva? Mi sokszor elkönyveljük, hogy az ember nem tökéletes. A káté is mondja, hogy még a szentéletű emberek is csak elkezdték az Istennek tetsző engedelmesség gyakorlását. Nem elkeserítésnek szánta az Úr Jézus Krisztus azt, ami elhangzott az igeszakasz utolsó kijelentésében, hanem ez egy folyamatos bátorítás arra, hogy kitartóan úgy élj, hogy minden esetben, amikor teheted, szeretettel fordulj oda embertársaidhoz, akik hozzád közelednek. Bosszankodás helyett, támadó szavak helyett, legyen egy kedves szavad a másikhoz, ha segíteni tudsz, ne sokat töprengj, cselekedj. Nézd mások érdekét is ne csak a magadét.
Isten feltétel nélkül szeret, másképp nem is tehet, ezért küldte el a Fiát is, hogy még jobban meggyőzzön arról, hogy az Ő szeretete nem hamis, nem egy vicc, hanem egy valóság. Szeresd Istent teljes mivoltoddal, és szeresd embertársadat, ne gubóz bele önmagad nyomorúságába. Jób története is megmutathatja, az élet lehet sanyarú, de akkor is engedelmesen tűrni kell, semmint Istent elvetni, és elzárkózva, átadni magunkat az elkeseredésnek. Jézus útmutatása pont arra jó, hogy megmutassa, hogyan tarthatod meg a belső lelki egyensúlyt. Vedd bátorításnak, és nem szidalomnak Jézus tanítását. Nem elrettentésnek szánja Jézus a szavait, hanem pont ellenkezőleg ezek által akarja folyamatosan táplálni a hit lángját, ami lángra kapott benned is, hisz itt vagy és figyelsz az igére. Isten a kegyelmét mindenkinek adja, gondja van mindenkire. Jézus mindenkiért jött, hogy életét adja sokakért (üdvözülése érdekében). A neked rosszat akarónak is szól az örömhír. Igen Jézus nem sportszerűen jár el, az általad gazembernek tekintet személyeknek is szól az üdvösség ígérete. Miért kell ennyire ellentmondásos és bonyolult legyen az evangélium is? Nem könnyű a feladvány, amit Jézus feladott. Tudatosítsd viszont azt is, hogy maga Jézus Krisztusnak sem volt könnyű dolga, amikor meg kellett tegye azt, amiért egyáltalán elküldte őt Isten e világba. Legyünk tökéletesek, ahogy a mennyei Atyánk is tökéletes, ez az életcél, nem céltalan így az életed, tarts ki az evangélium mellett, és akkor Isten neked is részt ad az Ő örökségéből, mert te is Isten gyermekévé lehetsz, így tökéletes leszel, mint ahogy mennyei Atyád is tökéletes. Ezt Isten adja, Ő tesz azzá. Ámen.

Nagyimádság:
Bizalommal tárjátok fel szíveiteket a kegyelmes Isten színe előtt csendes imádságban. Áldott az Úr, aki meghallgatja könyörgéseink szavát.
Életünk kútfeje, Urunk és Atyánk! Köszönjük, hogy Fiad által világossá teszed előttünk, miképpen is kell, éljünk életünk során, hogy megelégedéssel tudjuk zárni életpályánkat. Köszönjük, hogy te mindegyikünknek gondját viseled. Köszönjük, hogy szeretsz minket minden feltétel nélkül.
Arra kérünk, bátoríts minket. Bármennyire is meredek mindaz, amit a Te Fiad tanít arról, hogyan is kell a parancsolataidat beteljesíteni, bármennyire is lehetetlen Fiad tanácsai szerint élni. Add, hogy minden rezdülésünkkel, tettünkkel, igyekezetünkkel arra törekedjünk, hogy ha Te szeretettel veszel körül minket, akkor mi is tudjunk szeretettel odafordulni minden emberhez, akivel életünk során összefutunk. Adj erőt ahhoz, hogy gyűlölet, bosszúvágy helyett tudjunk türelmesek, figyelmesek, kedvesek is lenni alkalomról alkalomra, ebben légy segítségünkre. Légy támasza kérünk mindenkinek: a betegeknek, a sérülteknek, a gyengéknek, a gyász miatt szomorkodóknak, és azoknak, akik úgy érzik teljesen egyedül maradtak. Légy mellettünk Istenünk, ne hagyj el bennünket. Jézus Krisztusért kérünk, a Te egyszülött Fiad érdeméért hallgass meg minket, és közös imádságunkat is, mert így tanított fiad minket imádkozni: Mi Atyánk... Ámen.
Benedek Csongor gyak.lelkipásztor

Reménység Háza

Moldovei utca 2 szám
500205 Brassó
Románia
www.remenyseghaza.org

Elérhetőségünk

Lelkipásztor +40-745-011-632
Vendéglátás +40-723-254-227
Nikodémusz Idősek Otthona +40-754-058-971
Apáczai Csere János +40-740-420-638