Köszönetet mondok minden gondolatokat megfogalmazó és a világhálón közlő társaknak, barátoknak, akiktől nagyon sokszor az igehirdetéseim tárgyához, szövegéhez segítséget kaptam.

2017 december 25 Karácsony

Az angyal pedig ezt mondta nekik: Ne féljetek, mert íme, nagy örömet hirdetek nektek, amely az egész nép öröme lesz: üdvözítő született ma nektek, aki az Úr Krisztus, a Dávid városában. (Lukács ev. 2, 10-11)

A karácsonyi angyali kórus szavaival köszöntelek: "Dicsősség a magasságos mennyekben az Istennek és a földön békesség és jó akarat az embereknek"

- Hol szólt tegnap este csengő hang? Karácsonyhoz hozzátartozik a csengőhang. - csodát idéz - várjuk-vártuk a hangját - azt éreztük: oda kell menni -ott valami történik. Újra át akarom élni a Karácsony örömét, meglepetését. A karácsony kiváncsiságát. Az öröm izgalmát.

Mi az öröm? Nehéz megfogalmazni. Amit örömnek szoktunk nevezni? Mivel lehet mérni? Sokat gondolkodtam rajta.
Pénzben? - sokan próbálkoztak most karácsony táján hetekig vadásztak rá, hogy örömet szerezzenek valakinek/vaklakiknek. Aztán vagy sikerült vagy nem!
Százalékban? - hogy bizonyos kémiai vegyület elér egy szintet a vérünkben, akkor van öröm, van mámor? Ez is egy fajta mód. S ha lecsökken, akkor már nincs örömünk? Próbálgatjuk így is. Keressük a gyönyört, a mámort étellel, itallal, különböző szerekben és egyebekben, de érezzük, hogy kevés, újra és újra utánanyúlunk.
Időben? - meddig tart, mennyi ideig ad élményt? Vágyunk odamenni, megtapasztalni - hogy továbbtartson. Ott, ahol kaptunk örömet. Egy egész iparág épült rá, hogy örömet kínáljon, s mi megyünk utána, hogy továbbtartson mint a koldusok és elhisszük, hogy ettől jobb lesz az életünk.

De az igazi öröm nem ez. nem ezekben tudjuk megtalálni. Az öröm kapcsolódik személyekhez, tárgyakhoz, találkozásokhoz - de mindezek kisérőjelenségek. Az Ige, a Karácsony másfajta örömről beszél. Az igazi öröm az Isten jelenléte. Az Isten közelsége. Nincs más mértékegység. Ha megtapasztalja, valami mást érez meg. Mint a pásztorok.

Az angyalok hozzájuk mentek: Ne féljetek - mert örömet hírdetek. Az első reakció: Isten közelségébe kerülünk: el kezdünk félni. Isten szent - méltatlannak érezzük magunkat Hozzá. - sz ember elbizonytalanodik. Nem ritkán könnyek szöknek a kezébe. Rájövünk, hogy már nem mi irányítunk, az nem egy múló hangulat. Nem én vagyok a főszereplő és nem te vagy a főszereplő. Nem én adagolom a a dolgokat.Az ember elkezd látni ! - másképpen látja a dolgokat ás máskáppen látja saját magát. Elkezdi látni, aminincs a helyén az életében. Nem a hiány fáj, nem az ami hiányzik - hanem, az ami van, ami benne van.

Kisgyermek koromban, mikor szép házakat láttam - álmodoztam, hogy én is ilyen házban szeretnék egyszer lakni - hiszen, aki ilyen gyönyörű házban él, az annyira örömben, boldoggságban él - de később rájöttem, hogy ezekben a házakban is ott van a bánat, a tezsti és lelki szenvedés, a félelem. Az üresség. Az öröm nem függ össze ezekkel.

Ne féljetek ! mondja az Ige. Milyen ellentmondásos üzenet. Isten közel jön - megérkezik - helyre akarja állítani ezt a világot. Megérkezik az évszázadok óta várt Messiás. Nem vagy már túl kevés, nem számon kér. Nem büntet. Nem menekülni kell, mert méltatlan vagy - hanem hozzá közel menni. Oda seregleni, hozzá menni. Ahogy a pásztorok is.

Amikor egy kisbaba érkezésekor oda kell menni, mert látni kell - közel a bölcsőhöz - alá kell hajolni a kisdedhez. Nem telünk be a látványtól, mindenki látni akarja. Minden mást elfelejt az ember.

Az Isten így jön újszülöttként, kisbabaként. Van egy festmény. Rembrandt festette: a pásztorok hódolata a kis Jézusnál. Jönnek a pásztorok, torzonborzonA fény nem a Naptól jön, hisz éjszaka van - nem mesterséges fényforrás, , sem nem Holdból, vagy a csillagokból, hanem a Gyermekből jün a fény. Nem elrettent, hanem fényt ad. Az Isten belefér egy anyaméhbe, egy istállóba, a mosdatlan emberek világába is otthon van az Isten, akkor hogyne lenne alkalmas a te életed, hogyne férne bele a te világodba, te családodba. Hogyne használná azokat.Ez az öröm, hogy a templom másságát, különlegességét magammal vihetem a hétköznapokba. Velem lehet az Isten, nem kell különlegesnek lenni, nem kell rendkivülinek lenni. A leghétköznapibb dolgokat is ünneppé tudja tenni.
Ne féljetek, mert örömet hírdetek, mely az egész népnek öröme lesz. Ez az öröm, hogy Vele lehetek. A pásztorok öröme tovább megy. Az egész nep öröme. Ez a kulcs. Ez felszabadít a görcsös öröm hajszolásából, szerzés alól. Van Megtartó, akinek a kezében az életem, az örömöm a helyére kerül. És ez öröm másokat is elér.

Keresztyén ember kiváltsága, hogy mindig oka van az örömre. Hallod a csengőszót, hallod a csodát. Nem tudok vele betelni. Megtapasztalni az Isten közelségét és szolgálni neki.
Mozduljon a kéz, a simogatásra, az érintésre.
Olyan kincs, amit tovább kell adni. Itt van az öröm a Karácsonyban, rend van az életedben, a helyére kerülnek a dolgok. Ha nem vagy kész, nem a dátum miatt, akkor ne menekülj. Az Ő élete a te életed legyen. Ez a békesség öröme lesz. Ámen

Reménység Háza

Moldovei utca 2 szám
500205 Brassó
Románia
www.remenyseghaza.org

Elérhetőségünk

Lelkipásztor +40-745-011-632
Vendéglátás +40-723-254-227
Nikodémusz Idősek Otthona +40-754-058-971
Apáczai Csere János +40-740-420-638