Köszönetet mondok minden gondolatokat megfogalmazó és a világhálón közlő társaknak, barátoknak, akiktől nagyon sokszor az igehirdetéseim tárgyához, szövegéhez segítséget kaptam.

2016 december 25 Karácsony I.

"Ímé a szűz fogan méhében és szűl fiat, és annak nevét Immanuelnek nevezik, ami azt jelenti: Velünk az Isten." (Máté ev. 1, 23)

Sokan azt kérdezik: felkészültél karácsonyra? Vannak, akik jobban készülnek – mint mások. Kelownán városban verseny van abból, hogy kinek a portája van a legszebben feldíszítve. Láttam a nyertes házat: több ezer égő, forgó kerekek, mozgó törpék... sorba kell állni, hogy oda lehessen férni. A decemberi villanyszámlájukat a város fizeti. Azért is volt feltűnő, mert a közvetlen mellette álló ház teljesen dísztelen volt. Ott nem készültek karácsonyra – illetve így nem. Hiszen valahogy mindenki készül: vásárlás, fa, sütés-főzés, meghívások, programok. Karácsony csodálatos, varázslatos része az évnek. „Immánuel, velünk az Isten” – hirdeti az angyal: ez a Születendő Messiás-király, Szabadító Jézus neve.

Vannak, akik beleszületnek egy nagy névbe, mint például egy cár vagy egy király; mások a nagy nevet elért eredményeikkel szerzik maguknak, vagy adományozzák nekik.
Ma névadásban a magyar embernek már nincs ott a fejében, ami a régiek fejében ott volt, hogy a név az meghatározza az embernek a jellemét, az életútját, a benne lévő történések lehetőségét és a névvel elmondott az ember valamit. A Biblia alapján történik, hogy megértette az ember, hogy a névadás, az egy hallatlan és szent dolog, ezért imádkozva kértek nevet.
Jézus Krisztus nevei meghatározóak - egy hatalmas nevet adományoztak neki: Mert egy gyermek születik nékünk, fiú adatik nékünk, és az uralom az ő vállán lészen, és hívják nevét: csodálatosnak, tanácsosnak, erős Istennek, örökkévalóság atyjának, békesség fejedelmének! - mondja Ésaiás próféta.
Az Ige testté lett:
Ez a beszéd elfogadásra méltó! - Nézzétek: Meg van alázva a beszéd méltósága. Egyetértetek vele? Annyi a hazug, annyi a hamis, annyi az ámító, annyi a nagyképű, annyi a gőgős - annyi tipusú beszéd van és Isten megalázza magát a beszédig - mert Ő az Ige - és ezt oda adja az ember szájába - ebbe a sokszor szennyes - kétnyelvű szájba az Igét - és lehet azt mondani egy igehirdetésre, hogy - ó, ez is csak egy vélemény -ez is csak egy beszéd - neki lehet állni kritizálni - félre lehet lökni - itt be ott ki - csak beszéd - és azt mondja rá: NEM -, mert ez a beszéd az
Isten igéje - hatalommal bír - ezért történik, hogy egy közösségben, ahol mindenki hallgatja az igehírdetést: az egyiknek be van zárva a szíve - hallhatni hallhatja, de nem járja át a szívét: ez majd azt mondja: hát ez is csak egy beszéd volt - a másikkal nem így bánik a Szó: megragadja a lelkét - elkezdi leleplezni a szívét és ahogy az isteni ige feltárja az ember önismeretét egyszerre csak rábizonyítja, hogy tebenned elképesztően építkezik Isten terve - hogy Jézus nevére minden térd meghajoljon és felismerje, hogy te más vagy, mint a többiek, a mások.
Értékes vagy ! ÉRTÉK VAGY !
A tudósok elvégzeték egy vizsgálatot, és kiszámolták, hogy egy emberben lévői kémiai elemek összessége, a bőrrel együtt, 18 lej = 4.50 $ mai árfolyamon. Még mindig szeretnéd, ha az értékedről beszélnék? Egy ember csak ennyit ér? Fontos, hogy valamilyen árat ránk ragasszanak? Vagy valamilyen értéket nekünk tulajdonítsanak? Ha a kutatók értékelése szerint élek, depresszióssá tesz. De ha abban az értékelésben élek, ami Istentől származik, akkor az az érték amit Isten ad egy embernek az valami. Ez én vagyok. Ez te vagy. Márk evangélista mondja: mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri, de a lelkében kárt vall - elveszíti?! Isten értéket tulajdonít nekünk. Nekünk is meg van a hajlamunk, hogy értéket tulajdonítsunk magunknak. De az nem nagyon magas.

Talán ide illik a csavargó története, aki egy karácsony estén egy útszéli bisztróban próbálta átvészelni a hideget, mikor belépett egy hívő család: apa, anya és a karon ülő gyermek. Míg a család a rendelésére várt a gyermek integetni kezdett a csavargónak - s az vissza. A gyermek boldog kacajjal élvezte a játékot. Mindenkinek kínos volt ez a jelenet, csak az idős hajléktalannak és a gyermeknek nem. Mesélje tovább az anya: "Míg azon igyekeztem, hogy ne ejtsem el gyermekemet és megtartsam egyensúlyomat, egy pillanatra szemtől szembe találtam magam az öregemberrel. Erik kitartóan emelte karjait felé. A csavargó kérdőn és esengőn tekintett rám. „Megengedi, hogy karjaimba vegyem a gyermekét?” Válaszolni sem volt időm, Erik már a férfi karjaiban volt.
Egyszerre kiteljesedett az idős ember és a kisgyermek szeretete. Erik a teljes bizalom, a szeretet és az odaadás gesztusával hajtotta a férfi rongyos vállára kis fejecskéjét. Amaz lehunyta szemét, és láttam pillái alatt az előbukkanó könnyeket. Munkában megvénült, koszos kezeivel átölelte fiam testét, és megsimogatta hátát.
Talán még soha nem mélyült el ilyen rövid idő alatt ilyen mértékben két ember között a szeretet. Az öreg így tartotta egy pillanatig karjában a gyermeket. Aztán kinyitotta a szemét, és rámnézett. Tiszta, parancsoló hangon szólalt meg: „Most vegye újból át a gyermeket!” Mégegyszer megszólított a férfi: „Isten áldja meg önt, asszonyom! Karácsonyi ajándékot kaptam öntől.” Nem fért ki más a torkomon, csak egy „köszönöm. Isten tette fel a kérdést: „Kész vagy fiadat egy pillanatra átadni?” – Miközben Ő örökre átadta nekünk Fiát.
Vatai Irén verssora jut eszembe: „Forró örömkönnyeimet elnyelte a sár”. A zakatoló élet sara
Ismeritek a Stradivari hegedű történetét. Az árverésen egy darab szemétnek tűnt. Senkinek nem kellett. De egy hegedűművész lefújta róla a port, elkezdett játszani rajta és a legédesebb hangot adta. Ő ismerte az értékét. Felkészült volt, hogy aszerint használja amire tervezték.
Kérdezek valamit?: Ha egy csöndet akarsz a lelkedbe - és meg akarod hallani az Isten szentségének tisztaságát - mond nem támad meg téged a "Zaj" - hogy megtántorodsz? - hogy megkérdezteti tőled, hogy az élő Isten elég hatalmas-e? - lelked indulatai nem sötétednek - nem sötétek? - értelmedet mi nyűgözi le? - energiáid erős forrásból merítkeznek? - vagy lelökettél és fogytán vagy? - minden kezdeményezésed valahogy elváltozik - jót akarsz és rossz lesz belőle - áldást gondolsz és átokká lesz, tiszta szívvel indulsz és keserű szívvel érkezel. mond nem érzed lelked támadásaiban, hogy hozzád fér valaki? - Azért jött az Isten Fia, hogy kihívja a bukottakat az elveszettek tömegéből és ma úgy döntött, hogy megkeresi a szívedet és magához gyűjti a gondolataidat - tudja oly sokszor fájó lelkű ember vagy oly sokszor élet levegőért kűzdő ember vagy - elmegyek és megkeresem és az elveszettek közül kihívlak. Megszületett - s kegyelmét, szeretét feléd indítja és az célba is ér.
Jézus lelki neve: Immánuel - nem funkciója - személy azonosítója - ahol ott a Jézus ott az Isten. Érted a Karácsonynak az evangéliumát? - megszületett azt jelenti - útra indította kegyelmét feléd, az Isten szerelmét feléd és célba juttatja.
Azt mondta valaki: kérdezd meg volt-e karácsonya? - akivel csak találkozol - és ha azt mondja volt, akkor örvendez neki, hátha igaz. Hogy találkozott azzal a Jézus Krisztussal, akiről kiderült, hogy velem van az Isten. ÁMEN

Reménység Háza

Moldovei utca 2 szám
500205 Brassó
Románia
www.remenyseghaza.org

Elérhetőségünk

Lelkipásztor +40-745-011-632
Vendéglátás +40-723-254-227
Nikodémusz Idősek Otthona +40-754-058-971
Apáczai Csere János +40-740-420-638