Köszönetet mondok minden gondolatokat megfogalmazó és a világhálón közlő társaknak, barátoknak, akiktől nagyon sokszor az igehirdetéseim tárgyához, szövegéhez segítséget kaptam.

2014 február 12 Ökumenikus nőszövetségi találkozó

Textus: Jób 42:12-15

- ez a három lány minden más lánynál az egész tartományban szebb volt. Miért kell ezt nekünk tudni? Jó, szépek voltak. Na és? A Bibliában azt olvassuk, hogy "A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre." (2 Tim 3:16)
- Jémima az első leány neve - több jelentése is van - magyarul talán azt mondanánk, hogy úgy igazán meleg szívű, szeretetteljes, szívélyes. És végeredményben egy dologra utal ez a név, mégpedig a galambra. ::::: megdicsőülés - ez a fajta galamb csak ritkán van megnevezve még a Bibliában is, tehát nem mindennapi. Ez az a fajta galamb, melyről azt olvassuk, hogy a Szent Lélek leszállt az Úr Jézusra galamb formájában. Ez a galamb a Szent Lélek képe az egész Szentírásban. És ennek háttere van: Jób szenvedéseinek van egy olyan része, amit mi magányosságnak nevezünk. Jób teljesen magára marad, és ennek a magára maradásnak, ennek az egyedüllétnek van egy óriási munkája az életünkben. - Keresztelő János, - Az Úr Jézus is kint volt a pusztában - egyedül. Sokan hagyták magára, még azok közül is, akik sokáig követői voltak. Ezt a magányt sokan nem tudják elviselni, de a hívő embernek ez nagyon fontos dolog. Jó ezért egyedül lenni, de keresi a szórakozást, a társaságot, a tömeget. - Keresztelő János is egyedül volt a pusztában, egészen az elhívatásáig - Jézus Krisztus is - sokáig volt egyedül a pusztában. A Szent Lélekkel telve ment ki a pusztába, és a Szent Lélek erejében tért vissza onnan. Ennek a megtestesítője az első lány, Jémima, a galamb. A galamb a Szent Lélek képe, és Ő az, aki igazából megdicsőíti az Úr Jézust.
- A másodiknak neve Kécia. Ez Jób szenvedésének egy bizonyos részéből bontakozik ki, mégpedig abból, hogy senki nem értette meg őt. És ez így van minden Isten emberével. - Mózest nem értették meg az izraeliták, - Jézust magát nem értették meg az emberek, még a tanítványai sem. És ez Jób szenvedéseinek egy része: senki nem értette meg. - saját felesége mond: "Átkozd meg az Istent, és halj meg!" Jóbot nem érti meg senki. A körülöttünk lévő emberek nem értenek meg, és ezt el kell viselni! Ez szenvedés. De e szenvedés lényege az, hogy megtisztuljunk. Ez Isten tisztító mestere. Kécia a fahéjnak ::::::: a megszentelődés, megnevezése, amit a szent olajnak a készítésére használtak. Ezzel az olajjal kenték fel a papokat, a szent dolgokat és a legszentebbet. Az Úr Jézus mondja: "De eljön az óra, és az most van, amikor az igazi imádói lélekben és igazságban imádják az Atyát, mert az Atya is ilyen imádókat keres magának. Az Isten Lélek, és akik imádják Őt, azoknak lélekbenben és igazságban kell imádniuk." (Jn 4:23-24) Ez amit egyszerűen így írhatunk körül: "nem megértés". Ez teljesen magunkra hagy Istennel. Teljesen egyedül vagyunk - Ővele. És ezt az Úr úgy végzi el, hogy a körülöttünk lévő emberek közül sem ért meg senki. És így eltávolodnak tőlünk, mi pedig egyedül maradunk az Úr számára. Ez az a hely, ahol betölthet az Ő erejével! Itt teljesedik be, hogy "az én erőm erőtlenség által végeztetik el". (2Kor 12:9)
- A harmadik lány neve Keren-Happuk. Ez egy szarv volt, amit a fölkenetéshez használtak. Abból öntötték a kenet olaját. De ezt a nevet úgy is lehet fordítani, hogy "kisugárzás". :::::: a megtisztulás. És ha a kettőt összetesszük, akkor itt arról van szó, hogy Krisztus lényét és jellemét sugározzuk ki, Jób mindhárom lánya tehát szenvedéseinek gyümölcse. És ezt nevezi a Szent Szellem a legszebbnek. Ennél szebb nincs "az egész tartományban", nincs az egész földön. Ennél szebb gyümölcsök nincsenek Isten országában. Aki erre törekszik, annak készen kell lenni arra, hogy az Úr Jézussal szenvedjen, és itt kezdődnek az igazi áldások. Ezek a nagy dolgok. Nekünk nagyon tetszik az, ha meggyógyulunk, meg az is tetszik, ha anyagilag jól állunk - ebből a szempontból is megáldotta az Úr Jóbot - minket is megáld. De a legszebb, az a három leány. És ezek a szenvedés igazi és értékes gyümölcsei
Hogyha összevesszük a hármat, akkor ezt felismerhetjük: Az első a megdicsőülés, a második a megszentelődés, és a harmadik a megtisztulás. E három által teljesen át leszünk formálva az Úr Jézus képére. Ezért van az, hogy vele uralkodhatunk is. "Akiket Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai. Mert nem a szolgaság lelkét kaptátok, hogy ismét a féljetek, hanem a fiúság lelkét, aki által kiáltjuk: 'Abba, Atyám!'
Ha most ezt látjuk, akkor megérthetjük azt, hogy miért mondja Pál apostol a Filippibelieknek az első rész 29-ik versében:
"Mert nektek adatott az a kegyelem a Krisztusért, nemcsak hogy higgyetek Őbenne, hanem hogy szenvedjetek is Őérette". (Fil 1:29) ÁMEN

Reménység Háza

Moldovei utca 2 szám
500205 Brassó
Románia
www.remenyseghaza.org

Elérhetőségünk

Lelkipásztor +40-745-011-632
Vendéglátás +40-723-254-227
Nikodémusz Idősek Otthona +40-754-058-971
Apáczai Csere János +40-740-420-638