Köszönetet mondok minden gondolatokat megfogalmazó és a világhálón közlő társaknak, barátoknak, akiktől nagyon sokszor az igehirdetéseim tárgyához, szövegéhez segítséget kaptam.

2014 április 27 Konfirmáció

Hanem ha valaki az Istent szereti, ismeri azt az Isten. (1Kor. 8,3)

Lekció: Márk 12:35-44 és János 6.15-17

Ismered Petőfit? Persze, olvastam pár verset tőle. Suliban is tanultunk róla.Még talán érettségi tétel is volt. Igen, igen, de ismered-e őt?
Mit is jelent az, hogy valakit ismerni? Ismerem-e a szomszéd nénit, aki néha rám mosolyog az utcán vagy a tanáromat, akivel csak az órákon találkozok? Látásból igen.
Egy szerelmesnek nem elég, ha csak látásból ismeri választottját. A mély megismerésre törekszik, arra, hogy egykor egy lehessen vele.
Isten már ismer téged, tudja mikor ülsz vagy állsz, látja gondolataidat, még ki sem mondod a szót és Ő már tud mindent (Zsolt.139), mégis szomjazik utánad, arra, hogy te is megismerd őt.
Éreztél már így? A szerelmes ifjú, aki még mielőtt megmerné szólítani a lányt megfigyeli minden mozzanatát, mikor merre jár, mi nevetteti meg...Megpróbál újból és újból olyan helyen feltűnni, ahol leányzó megfordul, bízva abban, hogy na majd most adódik az az alkalom, amikor remegő hangon megszólíthatja.
1./ Dávid fia vagy Ura?
Miről ismernéd fel a Krisztust, az Istentől küldött Megváltót, ha ma megjelenne testben?
Mindenki azt gondolja: felismerném. Határozott elképzelésem van Róla! A legtöbben olyannak gondoljuk, mint magunkat. Ő olyan mint én. Úgy gondolkodik mint én, az tetszik neki, ami nekem, ha én a vanília fagyit szeretem, akkor ő is. Ha én a népzenét szeretem, akkor ő is. Mert hogy Ő a mi fiunk...
Megdöbbentő fotómontázs: „Jézus mostanában" - náci katona megy az úton, Jézussal beszélget, akinek a vállán katonai hátizsák és puska van. Jézusra mindenki mondhatja: a mi fiunk... Te is azt mondod. Én is.
A mennyországot ez alapján úgy lehet elképzelni: ki-ki a saját Jézusával. Egy 2. században élt sivatagi remete éppen a poklot jellemezte így: ott a legnagyobb kín az, hogy az emberek egymásnak háttal állnak, és nem látják a másik arcát.
Szerintem nem ismernénk fel Jézust, ha testben megjelenne köztünk! Mi mindenben önmagunkat keressük. Olyan Jézust mint mi vagyunk. A határozottak egy határozott Jézust, a szelídek egy szelíd Jézust, az öregek egy öreg Jézust, a fiatalok egy fiatal Jézust. A négerek egy néger Jézust, a kínaiak egy kínai Jézust, a magyarok a magyarok Jézusát keresik. Többször hallottam: „az én Istenem áldjon meg téged". Neked van külön Istened, saját Jézusod?

2./ A Messiás Jézus eljövetele idején a vallási vezetők sem ismerték fel Őt. Mert nem volt eléggé olyan. Olyanabbnak kellett volna lennie. Dávidibbnak. Aki a prófécia szerint királyi sarj. Aki tudja, kikkel kell tárgyalnia. Nem az elveszett bűnösökkel, a halszagú halászokkal, a galileai szegényekkel, a vakokkal és bénákkal. Hanem ővelük. Olyan ruhába kellett volna járnia, mint ők.
De Jézust nem volt egyetlen pártba, emberi sémába se tudták besorolni
Azt várod Jézustól, hogy olyan legyen, mint te vagy! Jézus viszont éppen azért jön hozzád, hogy Te lehess olyanná, mint Ő! Ember, akinek Atyja az Isten. Ember, aki Isten gyermekévé születik újjá. Ember, aki Isten Szentlelkével telik be. Aki Isten gondolataival telik be. Ember, aki ha meghal is él.
Észre se veszem, és valójában így imádkozom: „jöjjön el az én országom."
Divat a Blog. Saját világom van: ezt hirdeti mindegyik + Dicsérjétek az én világomat, és ismerjetek el engem.
Nekünk nem egy saját blogra van szükségünk, hanem Jézus Krisztus közös imádására, az Ő uralmának közös átélésére. Jézus előtt nincs emberi tekintély. Mivel Jézus az Úr, az emberi tekintély hamis és félrevezető.
Az özvegyasszony példájából is azt látjuk: Jézus nem a külső tekintélyre figyel. Hanem a szívre. A gazdag adakozóknak nagy tekintélye volt a gyülekezet előtt. De Isten ennél sokkal mélyebben látja az életünket. Nem a külső, a látszat alapján ítél meg. Azt kéri: ne mutass magadról többet, mint ami vagy. Hanem kérd Őt, akit Úrrá és Messiássá tett Isten, kérd Jézust, hogy segítsen több lenni, jobb lenni, tisztább lenni, hűségesebbnek lenni az Ő országában, annál, amilyen most vagy.

3./ Isten újból és újból kérdezi tőled: Szeretsz engem? Szeretsz engem? Jobban szeretsz engem, mint a többiek?
Péter amikor Jézus halála után meglátja Jézust a bárkán,beugrott a vízbe, hogy minél hamarabb Jézushoz érjen a partra.
Péter nagyon szereti Jézust : "Uram, kihez mennénk? Tiéd az örök életet adó tanítás"
Ki az, aki Téged elhagyna Jézus? Hova is mehetne az, aki Téged elhagy? Te vagy a minden, Út, Igazság, Élet, Világosság, öröm, szeretet, béke, irgalom, megbocsátás, megváltás...Hova is mehetne az, aki elhagy Téged Uram? Annak nem marad más, mint a mélység, sötétség, zavar, hazugság, halál...Ki az, aki elhagyna Téged Uram?
Mit lát az Atya Péterben, hogy ennyi bizalmat szavaz neki? Látja Péter szívét. Látja Péter eleséseit is, de azt is látja, hogy miután elesett, letörli könnyeit, melyek nagy keserűségében fakadtak ki és újból feláll. Jézus bizalma teljesen az övé, rábízza övéit.

Jézus ma is ezt kérdezi tőled, újból és újból: Szeretsz engem? Szeretsz engem? Jobban szeretsz engem, mint a többiek? Eléggé alázatos vagy-e? Ha a kegyelem nem tart meg azonnal elbuksz. Van-e elég alázat benned, mert nagyon sokat szeretne rád bízni.
Mert ha szereted, tudd, hogy már nem vagy a magadé, hanem Istené. Ha szereted, akkor már az Övé vagy. Kell-e ennél nagyobb ajándék? Övé lenni, az Ő házában lakni? Az Ő védelmét élvezni?
Szeretsz engem? Szeretsz engem? Jobban szeretsz engem, mint a többiek?
Egyszer valaki mesélte, hogy Jézus egy ruhát mutatott neki lélekben, ami számára készült - gyönyörű ruha volt. Ő nézte ezt a ruhát, csodálta, majd így szólt Jézushoz: De Uram, ez a ruha nagyon nagy rám, én nem férek ebbe bele. Jézus erre azt mondta neki: Nem baj, bele fogsz nőni!

4./ Szkanderozásban nem valószínű, hogy egy ovis le tud győzni egy felnőtt embert, aki nyilvánvalóan erősebb nála. De az ovis felnő és ha folyamatosan edzésben tartja magát, akkor eljöhet a nap, amikor sorban legyőzi ellenfeleit. Ehhez fontos az, hogy SOHA ne adja fel. Ebben segíthet a szülő, aki hagyja időnként nyerni és egy belső mosollyal elkönyveli amikor gyermeke a saját számlájára írja a győzelmeket. Fontos az is, hogy az élete ne csak a szkanderról szóljon, hanem kiegyensúlyozottan, élettel telve nőjön fel. Amíg meg nem elég erős, a legokosabb amit tehet, hogy ha bajban van akkor odafut az apukájához és segítséget kér.
Jézus nem tudott volna felülkerekedni a gyötrődésekkel, kísértésekkel teli óráin, ha nem állt volna mögötte az Atya. Ha nem tapasztalod meg, hogy az ellenfél milyen fogásokkal támad, akkor nem lesz olyan "fogás" készleted amivel később győzelemre tehetsz szert. A felkészülési időben sok mindent megtanul az ember. Megismeri a saját gyöngeségeit, észreveszi miben kell fejlődnie, mit kell fejlesztenie. Észrevesz olyan erőforrásokat, amelyekre támaszkodhat szükség esetén. S nem utolsó sorban megtanul őrködni. Ha pedig van már mögötted ilyen győzelem, akkor kérlek állj meg most picit velem, hogy eszünkbe jusson Ő, aki valahol a rejtekben mosolyogva tekint le ránk.
Vannak otthon virágaid? Mikor locsolod őket? Nekem vannak és van amit hetente elég egyszer meglocsolnom, míg van amit havonta csak egyszer kell és van olyan is ami igényli , szomjazza a vizet, s ha nem locsolom meg, akkor azt nagyon megsínyli. Mivel több vízre van szüksége így többet és többször kap tőlem.
Nagyon fontos vágyakozni a lelki kegyelmek után és kérni őket - melyek a lelki növekedésünk érdekében fontosak. Minden ide tartozik: a hitünk, szeretetünk növekedésétől kezdve a Szentlélekben való élet kegyelméig. Minden kegyelem, minden és minden növekedés Istentől származik.
Az Úr figyel a szükségleteinkre, ha többre van szükségünk többet ad, de fontos hogy szomjazzunk, éhezzünk utánuk. Vágyaink mértéke szerint ad - igaz túlcsorduló mértékkel, mert nagyon jóságos.
Jézus ma is ezt kérdezi tőled, újból és újból: Szeretsz engem? Szeretsz engem?
Isten így szomjazik rád. Keres téged. Újból és újból megérintve téged, melletted lágyan elsuhanva, várva, hogy te is felfigyelj rá. Vágyik egy mosolyodra, ami neki már elég engedély lenne ahhoz, hogy odalépjen hozzád.
ÁMEN

Reménység Háza

Moldovei utca 2 szám
500205 Brassó
Románia
www.remenyseghaza.org

Elérhetőségünk

Lelkipásztor +40-745-011-632
Vendéglátás +40-723-254-227
Nikodémusz Idősek Otthona +40-754-058-971
Apáczai Csere János +40-740-420-638