2017 július 30

Mert mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri, lelkében pedig kárt vall? Vagy mit adhat az ember váltságdíjul a lelkéért? (Máté ev. 16,26)


Lekció: 1 Móz. 19,12-29

Isten Igéjével is sokszor úgy van az ember, mint egy-egy ismerős emberrel: gyakran látjuk egymást- régóta ismerjük egymást. Ha azonban egy komoly, mély beszélgetést kezdhetek vele, akkor kezdem őt igazán megismerni, és akkor elcsodálkozom, hogy mennyi, eddig ismeretlen gazdagság és mélység van ebben az emberben. - Azt hiszem, mindnyájunk előtt ismerős ez az Ige. Éreztük-e valaha, hogy milyen hallatlanul nagy dologról van itt szó? - csak egyetlen lélek, csak az enyém, csak a tied. - egy porcelán dísztárgy megsérül, alig látható módon megreped, amiért azonban még továbbra is ott maradhat a szobában, hogy díszítse azt.
- Jézus szeretett paradoxonokban beszélni: ...könnyebb a tevének a tű fokán átmenni, mint gazdagnak a mennyek országába bejutni; vagy például még a hajunk szálai is meg vannak számlálva a fejünkön. - a felolvasott Igében nem szónoki túlzásról van szó, ezt az Igét szó szerint kell értenünk.
Emlékezzünk csak Jézus megkísértésének a történetére. - - sátánnak olyan drága az a kis repedés a lelken, hogy egy egész világot hajlandó érte fizetni. Mindnyájunkra nézve érvényes az, hogy a lélek többet ér, mint az egész
- egy amerikai játékkaszinó kigyulladt, és többen amiatt égtek bent, mert éppen jól állt a játszmájuk. Mivel nagy volt a tét, meg akarták nyerni. - bennégtek a kaszinóban.
Az egész világ - roppant sok értéket jelent ez, megvan benne mindaz, amit legmerészebb álmainkban valaha is láttunk: a gazdagság, a tisztelet, a szerelem, egészség, szépség, hatalom, élvezet és még nagyon sok minden. - Ha most visszatekintünk az életünkre, szomorúan meg kell állapítanunk, hogy nem az egész világ volt az ár - sokkal alacsonyabb, sokkal silányabb valami, amiért lelkünket sokszor kockára tettük.
Valami félelmetes könnyelműséggel hajszolják az emberek a nyereségüket úgy, hogy közben az élet marad ki a programjukból.
Mi fontosabb nekünk, milyen az értékrendünk, miféle sorrendek érvényesülnek az életünkben?
- mit adtunk a gyermekeinknek és a ránk bízottaknak? Valami olyat-e, ami használ, és amit az a gyerek használhat majd az élet harcai, veszteségei közben is? Nyelvet tanulni fontos, Jézusról hallani nem fontos. Rendszeresen sportolni fontos, rendszeresen igét hallgatni és aszerint élni — már nem olyan fontos. - minden este imádkozni nem fontos.
Nem csoda, ha a vallásunk nem elégít ki bennünket, ha imáinkra nem kapunk választ, ha nincs béke és boldogság a lelkünkben. Hiszen valami bagatell dologért hajlandóak vagyunk feláldozni a legnagyobb értékünket.
Olyan gazdagságnak vagyunk a birtokában, amelyhez semmiféle más gazdagság nem fogható. A gazdagság azonban kötelezettséggel is jár. Meg vagyok győződve, hogy a keresztyénség azért marad olyan kétségbeejtően eredménytelen és hatástalan az emberek életében, mert a mai ember egyáltalán nem veszi komolyan sem a maga, sem pedig a másik ember lelkét. - Emlékezzünk csak vissza, amikor Jézus egy-egy beteggel találkozott, először azt mondta neki: a te bűneid megbocsáttattak néked. Azaz először a lelkét gyógyította meg; és csak azután mondta ezt: kelj föl és járj! Jézus nagyon világosan látta, hogy ahol a lelki betegség meg van gyógyítva, ott a testi betegség már semmi szerepet nem játszik.
Mi éppen az ellenkező véleményen vagyunk. Azt hiszem, ha a betegek és szenvedők többségét döntés elé állítanánk, hogy válasszanak a bűnbocsánat vagy a testi gyógyulás között, a többség gondolkodás nélkül az utóbbit választaná, és a bűnbocsánatot nyugodtan elhalasztaná abban a reményben, hogy később még lesz rá alkalom.
Nagyon fenyeget az a veszély, hogy beállunk ebbe a rohanásba sokszor akaratlanul is. Sodródunk, és nem marad időnk élni.
Minden emberben egy örökkévaló értékű léleknek a hordozóját kell meglátnunk, és bárki legyen az illető, éreztetnünk kell vele, hogy komolyan vesszük őt a lelke miatt, mert ez a lélek Isten örök világának egy darabja, megfelelő tisztelettel kell tehát előtte viseltetnünk. Bár mindnyájunkat meggyőzne Isten Szentlelke arról a nagy igazságról, amely szerint: „mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri is, lelkében pedig kárt vall?” Hiszed-e te ezt, keresztyén Testvérem? Ha hiszed, akkor fogod tudni, hogy mit kell cselekedned. Ámen

Reménység Háza

Moldovei utca 2 szám
500205 Brassó
Románia
www.remenyseghaza.org

Elérhetőségünk

Lelkipásztor +40-745-011-632
Vendéglátás +40-723-254-227
Nikodémusz Idősek Otthona +40-754-058-971
Apáczai Csere János +40-740-420-638