„Taníts minket úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk” (90.Zsoltár 12)

- bank megkeres - nyereményjáték: minden reggel átutalnak 86400 lejt, amit a nap folyamán el kell költeni. A játéknak két szabálya van: 1./ amit napközben nem költöttél el, este visszaveszik tőled, csalni nem lehet. Amit nem költöttél el, visszaveszik. - másnap reggel új számla, rajta ismét az egy napra szóló 86400 lej. Minden reggel kapsz 86400 lejt, a számládat este lenullázzák. 2./ a bank minden előzetes figyelmeztetés nélkül bármikor véget vethet ennek a játéknak, a számlát lezárják, és a játéknak nincs többé folytatása. - mire költenénk? hogyan gazdálkodnál?
Ez a játék létezik az életedben is. Isten születésed pillanatában megnyitotta életed számláját, melyre, mint egy mennyei bankigazgató átutal neked naponként 86400 másodpercet, pillanatot: 24 órát. - eltékozolt pillanatokat nem viheted át a következő napra.
Életünk minden pillanata ajándék. Az időnek értéke van. Sokkal nagyobb ajándék ez, mintha egy valós bankszámlára utalnák az említett összeget. Az elveszített pénzt vissza lehet szerezni. - csődhelyzetek: elveszti vagyonát, értékeit, egészségét, de minden veszteség pótolható. De az elvesztett időt nem lehet visszaszerezni. Nem adhatod vissza a családodnak azt az időt, amit nem rájuk szántál vagy nem kaphatod vissza a gyermekkorod, sem az ifjúságod. Nem mehetsz vissza az időbe - az időnek pénzben mérhetetlen értéke van.
- mennyit ér egy esztendő, kérdezd meg a halálos beteget, akivel közölte az orvos, hogy egy éve van még hátra. - mennyit ér egy hónap? kérdezd meg az anyát, aki koraszülött gyermeket hozott a világra és naponként az inkubátor mellett imádkozik, várva, hogy mikor viheti már végre haza gyermekét egészségben. Mennyit ér egy hét? Kérdezd meg a munkást, aki alig várja, hogy elteljen és hazamenjen a családjához. Mennyit ér egy óra? Kérdezd a klausztrofóbiást, aki beszorult a liftbe. Mennyit ér egy másodperc? Kérdezd azt az embert, aki túlélt egy balesetet és ennyin múlt az élete. - még egy másodperc töredékének is értéke van. Kérdezd csak meg a sportolót, aki ezüstérmet kapott az olimpián, pedig ő egész életében azért edzett, hogy aranyérmet nyerjen, de egy tizedmásodpercen múlott, hogy csak ezüstérmet kapott.
Minden pillanat kincs, ami a tiéd. A tegnap történelem. A holnap rejtelem. A ma viszont ajándék.
Nagyon sokszor panaszkodunk egymásnak arról, hogy semmire sincs időnk, rohanással telnek a mindennapjaink. Közben rengeteg fölösleges dologra is időt szakítunk. Taníts úgy számlálni napjainkat - a helyes időbeosztásunkat is Krisztustól tanulhatjuk meg. A hívő ember az Igéből láthatja meg, hogy ebben a rohanó világban mi az, ami igazán fontos és mi az, amire nem érdemes időt tékozolni.
- számlálni napjainkat. Isten uralkodik az idő fölött: az emberi életnek megvannak az időbeli korlátjai. - a rendelkezésünkre bocsátott idő rövid és hamar eltelik.
- az illető idő : Nem az a legfontosabb, hogy mikor kezdődött, hogy mikor ér véget, meddig tart valami, hanem maga a történés, ami az időt kitölti. - felelős vagy azért, hogy a naponkénti ajándékkal a 86400 pillanattal hogyan sáfárkodsz. - a mindennapjaid áldássá válnak magad és mások számára, vagy pedig teherré, esetleg átokká.
- a zsoltáros a bölcs szívet kér Istentől - életed csak akkor lehet igazán tartalmas, ha a Szentlélek irányítását követed. - mit is jelent a bölcs szív? Ki a bölcs ember?
A Biblia szerint a bölcsességnek kezdete az Úr Istennek félelme. A bölcsesség útján az első lépés az istenfélelem. - mindennapi életedet az istenfélelem jellemezze.
Jézus Krisztus példázatai: a kősziklára épített ház. Te kire építed a mindennapjaidat? - mindennapjainkban ott az eső, a szélvihar, az árvíz, az akadályaink, lelki mélységeink.
Engedelmeskednünk kell a mindennek rendelt időt szabó isteni bölcsességnek.
Rendelt ideje van az igehallgatásnak és a megtérésnek a Krisztus melletti döntésnek is. Ezt nevezzük kegyelmi időnek. Kronosz és Kairosz. A kegyelmi idő akár évtizedekig is tarthat az ember életében - nem tudhatjuk, hogy mikor ér véget. - áron is meg kell venni az alkalmat, hogy Krisztussal találkozz, mert még tart a kegyelmi idő és ki kell használni minden pillanatát. Egy taxisofőr mondta, pályája során több mint egy millió kilométert vezetett. Sokszor került olyan helyzetbe, hogy pillanatok töredékei alatt azonnal kellett döntenie. Jobbra vagy balra rántom a kormányt, fékez, vagy gyorsul. A kegyelmi időben meghozott döntéseink is ilyenek.
A Krisztus mellett döntő ember érti meg igazán, hogy minden napunk ajándékba kapott 86400 pillanat, még a szürke hétköznapjaink is.

egy történetet: egy ember elment a bölcs álomfejtőhöz, hogy magyarázza meg különös álmának a jelentését. Azt álmodtam, meséli a bölcsnek, hogy reggel munkába indultam, rosszkedvűen és unottan, mint általában. Az udvarom a házam tájéka olyan volt, mint a valóságban. Miután kiléptem a kapun és elindultam a járdán előttem hevert egy szürke kő. Belerúgtam, mire az elrepedt és a belsejéből kipattant egy gyémánt. Elszaladtam vele egy barátomhoz, aki ért a drágakövekhez, ő is gyémántnak látta, de azt mondta, vigyem el az ékszerészhez, ő biztosan megállapítja. Észrevettem, hogy a járdám mellett az árokparton még sok ilyen szürke kő hever, összeszedtem mind, és rohantam az ékszerészhez. Még soha nem találkoztam ilyen nagy és tiszta gyémánttal, lelkesedett. Kipakoltam a sok egyforma szürke kövemet, izgalmamban el is felejtettem mondani neki, hogy a gyémánt is egy ilyennek a belsejében volt, és arra kértem vágja el őket, hátha ezekben is találunk valami értékeset. Ő bizalmatlanul nézte a sötétlő halmot, majd legyőzve utálkozását, egyet megfogott és vijjogó gépével kettévágta. Smaragd volt. A következő rubin, utána valami csodaszámba menő ritkaság, minden kőben volt valamilyen drágakő. Felfoghatatlan kincs feküdt előttem, szikrázott, tündökölt ezerféle színben, a belsejükben rejtőző érték. Én pedig döbbenetemben felébredtem. De nem tudok szabadulni az álomtól. Mondd, mit jelenthet? A szürke kövek a mindennapjaid, mondta a bölcs. Éppen ideje, hogy felfedezd: valóságos kincsesbánya a mindennapok sokasága. Dolgozni kell rajtuk, az igaz, de ha jól megmunkálod őket, gazdagabb leszel mindenkinél. Már reggel vedd kezedbe napodat, hogy megláthasd benne a hűség gyémántját, a bizakodás smaragdját, a szeretet rubinját, a reménység és a hit fénylő drágaköveit, és a többi kincset, mely bennük rejtőzhet. Mától kezdve soha nem beszélhetsz szürke hétköznapokról, hiszen láthatod, mi rejlik bennük!

Engedd be Krisztust az életedbe, hogy minden napod értékes ajándék lehessen, melyeket bölcs szívvel vehetsz át Istentől ! Ámen